Українські інженери розробили інноваційну технологію будівництва житла

Українські інженери розробили нову технологію для прискореного будівництва житла, яка стане вельми актуальною в умовах воєнного часу.

Завдяки технології Well-being ConTech терміни будівництва багатоквартирних будинків можуть скоротитися вдвічі. Так, будівництво 120 квартир займе близько місяця, що дорівнює близько двом шестиповерховим будинкам.

Інженери вигадали спосіб виробляти та будувати збірні утеплені мінеральною ватою бетонні будинки. Короткі терміни спорудження та зниження собівартості обумовлені попереднім виробництвом всіх елементів на заводі та їх швидкому збиранні на будмайданчику.

Шляхом виготовлення стін і перекриттів на заводі можна досягти рівності та гладкості поверхонь. Сукупність всіх цих чинників дасть можливість істотно знизити час для оздоблювальних робіт, що в кінцевому підсумку позначиться на загальному будівельному процесі та прискорить заселення людей у нові будинки. Крім того, у стінах зроблено всі технологічні отвори та штроби для електрики.

"Тому житло, побудоване за такою технологією, також називають "будинками без перфораторів", що, безумовно, важливо для людей, які пережили жах війни з сиренами та вибухами", – зазначають розробники.

Конструкція будівель за рахунок бетонного каркасу набуває високої стійкості перед обваленням внаслідок вибухів. Стіни таких будинків здатні витримати навантаження, яке можна порівняти із землетрусами інтенсивністю до 8 балів.

Для цих будівель передбачили і низку енергоефективних рішень: багатошарові зовнішні утеплені стіни, інженерні системи з теплозберігаючими технологіями, будуть використовуватися також і альтернативні джерела енергії з використанням цифрової системи контролю енерговитрат.

Виробничі процеси Well-being ConTech повністю диджиталізовані, контролюються за допомогою спеціального програмного забезпечення, що зменшує ймовірність корупції та робить прозорим бюджет та звітність перед інвесторами.

Перший завод Well-being збудували в Одесі, потужність його понад 72 тисячі квадратних метрів житла на рік. Розташування виробництва дозволяє знизити логістичні витрати, наприклад, при відновленні Херсона та Миколаєва. Будівництво таких заводів в інших регіонах дозволить масштабувати виробництво, що прискорить повоєнну відбудову України.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, команда українських архітекторів RDAG розробила проєкт соціального житла для переселенців, який збираються втілити у Хмельницькій області. Для будівництва використовуватимуться дешевші матеріали місцевих виробників, конструкції без складних архітектурних задумів. Прості та типові проєкти, будинки будуть малоповерхові та щільно збудовані. Але, за словами архітекторів, це не вплине на загальний комфорт та інфраструктуру району, як це було за часів СРСР.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

279

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом