У США вперше на 3D-принтері надрукували будинок із біоматеріалів

У США вперше у світі використали 3D-принтер для друку будинку з біоматеріалів. Відповідний проєкт реалізували дослідники з Університету штату Мен.

Як повідомляє Engadget, американці вже давно зіткнулися з проблемою нестачі житла, тим часом дослідники зазначають, що винайшли рішення. Раніше для 3D-друку бралися бетон або глина, а для будівництва часто використовувалися традиційні методи з дерев'яним каркасом. Підлоги, стіни та дах за технологією BioHome3D від Центру передових конструкцій та композитів (ASCC) створені з екологічно чистих деревних волокон та смол.

Будівництво такого будинку не вимагає багато часу. Після того, як будуть надруковані всі елементи, на складання знадобиться всього півдня. Підключення до електромереж треба близько двох годин. Крім того, такий будинок повністю підходить для вторинної переробки.

В ASCC вважають, що BioHome3D може допомогти вирішити проблему нестачі житла у США за рахунок скорочення використання матеріалів та робочої сили, необхідних для будівництва доступних будинків. Лише у штаті Мен відчувається брак приблизно 20 000 одиниць житла, причому статистика продовжує зростати. Пандемія лише погіршила ситуацію з будівництвом доступного житла.

До того ж, цемент як ключовий інгредієнт бетону має величезний вуглецевий слід. Станом лише на 2018 рік глобальне виробництво матеріалу становило близько 8% від щорічних викидів парникових газів. Це більше, ніж було зроблено всією авіаційною галуззю. Скорочення або повне усунення потреби в бетоні у житловому будівництві може змінити ситуацію для довкілля.

Раніше портал НЕРУХОМІ взяв інтерв'ю у Сергія Коваленкова – засновника української компанії Hempire, яка є лідером у сфері будівництва екодомів із промислової коноплі у Східній Європі. Розроблений екологічний матеріал, до всього іншого, є дуже енергоефективним.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

141

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом