У Саудівській Аравії збудують 120-кілометровий горизонтальний хмарочос. Фото

У Саудівській Аравії збираються збудувати горизонтальний хмарочос, довжиною 120 кілометрів.

Як повідомляє Daily Mail, проєкт зветься Mirror Line, у його реалізації зацікавлений спадкоємець принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман, про що він оголосив ще в січні 2021 року. Будівля буде простягатися через пустелю і стане частиною міста Неом, а його висота перевищуватиме Емпайр-стейт-білдінг. Місткість будівлі близько 5 мільйонів людей.

За словами бін Салмана, у його планах створити позачасовий культовий проєкт, подібний до єгипетських пірамід.

"Mirror Line – це проєкт, що є цивілізаційною революцією, яка ставить людину на перше місце", - зазначив принц.

Об'єкт складатиметься з двох будівель висотою по 448 метрів, що проходять паралельно один одному через 75 миль пустелі, узбережжя та гірських ландшафтів. Як повідомляють джерела, будівля проходитиме від затоки Акаба через гірський хребет, а потім простягатиметься вздовж узбережжя до пустельного "аерополісу". Живитимуть Mirror Line відновлювані джерела енергії. Поруч планують облаштувати пристань, а на висоті 300 метрів буде розміщено стадіон.

Будівля настільки довга, що її поставлять на опори, врахувавши кривизну Землі. Вона також матиме лінію високошвидкісного поїзда під ним.

Принц сподівається, що для будівництва будуть використані безпечні матеріали та не залишать вуглецевий слід. Новий проєкт створить тисячі робочих місць та загалом знизить залежність економіки від торгівлі нафтопродуктами. Попри те, що принц хоче, щоб будинок був готовий до 2030 року, за словами інженерів, на його будівництво може піти 50 років. До того ж планувальникам важко відповісти, чи захочуть люди жити у висотному будинку після пандемії, міграції тварин і птахів і як впоратися з конструкцією, що впливає на стік ґрунтових вод.

Будівництво може бути ускладнене тим, що іноземні інвестиції не поспішають приходити до Саудівської Аравії, в якій, на думку міжнародної спільноти, не дотримуються прав людини. Зокрема, бін Салмана звинувачують в організації вбивства на замовлення місцевого журналіста Джамаля Хашоггі у 2018 році. Сам же принц усі звинувачення заперечує.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, Саудівська Аравія стала переможцем у рейтингу країн за доступністю житла у 2021 році. Список склав британський постачальник будівельних матеріалів Roofing Megastore. У країні середня річна зарплата становила $20 354, а житло площею 100 "квадратів" коштує всього $90 774.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

287

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом