Стиль джапанді в інтер'єрі

Альона Ярош 03.07.2024 12:45

4 хв

Чи можуть поєднатися схід та захід? У природі ці дві сторони світу ніколи не зійдуться… Однак у дизайні інтер’єрів можливо практично все! Саме про такий унікальний стиль, де гармонійно зливається японський та скандинавський інтер’єри ми розповімо у цій статті від НЕРУХОМІ

Джапанді – це гармонійне поєднання японського мистецтва вабі-сабі та скандинавського хюґе. І хоча Японія та Скандинавія ніби як належать до різних світів, їхні дизайнерські погляди мають багато спільного. Кожен з цих стилів має багату історію та фокусується на простоті, стійкості та нейтральній колірній гамі. А їхнє злиття створює мінімалістичні, але функціональні інтер'єри, що спонукають вас зупинитись, розслабитись та насолодитися затишком. Саме тому цей стиль стає все більш популярним та затребуваним.

Що лежить в основі Джапанді

Japandi – це гібридний тренд, що поєднує у собі найкраще з двох стилів. Філософські концепції вабі-сабі та хюґе формують основу стилю Japandi. Тут вони змішуються в одне прекрасне, спокійне, але водночас надзвичайно вишукане єдине ціле. Але щоб насправді зрозуміти, що ж таке Джапанді, необхідно знати, що таке Вабі-сабі та Хюґе.

Вабі-сабі

Це давній японський світогляд, в основі якого лежить прийняття недосконалості та бачення краси в старих, потертих чи неідеальних речах. Він визнає природний цикл життя і фокусується на швидкоплинній сутності краси. 

У контексті дизайну Вабі-Сабі охоплює зістарене дерево, патину, що демонструє використання речей упродовж тривалого часу, кераміку ручної роботи з неправильними формами та інші "недосконалості", які показують людський дотик. Це додає інтер'єрам Japandi органічного різноманіття, текстури та автентичності.

Хюґе

Данська філософія Hygge також має величезне значення в естетиці Japandi. Hygge сприяє відчуттю затишку, комфорту, зв'язку та задоволеності завдяки таким елементам дизайну, як м'який текстиль, тепле навколишнє освітлення та продумані дрібні деталі. 

Мінімалізм Japandi

Мінімалізм втілюється через поєднання лаконічної естетики з мінімумом декоративних акцентів, аби уникнути візуального шуму. Усе в мінімалістичному просторі Japandi слугує певній меті, тут немає жодного несуттєвого предмету. Саме це і створює вільні відкриті зони, які сприяють релаксації.

Особливостями стилю стають текстурні елементи та продумані деталі, природне світло та кімнатні рослини, що є витонченими засобами виразу Джапанді. Завдяки простоті та відсутності надмірної візуальної стимуляції, вишуканий погляд Japandi на мінімалізм допомагає заспокоїти розум та покращити самопочуття.

Функціональність Джапанді

Кожен елемент простору Japandi слугує для покращення функціональності. Поєднання дизайну та практичності точно відповідає принципам Джапанді, згідно з якими функція та користь мають бути дзеркальним відображенням форми. Відкриті планування, мінімум перегородок, багатофункціональні меблі та меблі-трансформери роблять інтер’єр більш гнучким та практичним. А приховані місця для зберігання забезпечують чистоту та порядок на відкритих поверхнях. Усе це підвищує рівень комфорту та ергономічності оселі.

Кольори Japandi

У дизайні використовуються м'які, приглушені кольори, що походять від природи. Ніяких основних кольорів. Ніяких відтінків пастелі. Це сірі, коричневі, світлі відтінки дерева, чорні, темно-сині, зелені, кремові та білі. Лише зрідка зустрічається глибокий червоний колір, як знак поваги до японської традиції. Будинок у стилі джапанді виглядає як стилістично довершене продовження природи з погляду його колірної гами. 

Матеріали Джапанді

Ось тут дизайнери Japandi починають активно експериментувати. Адже поряд із всюдисущим бамбуком традиційних японських інтер'єрів (стільці, столи, лавки, перегородки, ванни тощо), будинок у стилі джапанді включатиме меблі з тикового дерева у данському стилі, хромовану сталь, скло та бетон. У ванній кімнаті ви з такою ж ймовірністю знайдете ванну як з кераміки, так і бамбукову, а можливо, до неї додасться бамбуковий кухлик-ковш, що зробить її справді дуже схожою на японську.

Освітлення Джапанді

Освітлення відіграє ключову роль у формуванні атмосфери інтер'єрів Japandi. Ви можете використовувати світильники, що випромінюють м'яке, розсіяне світло, імітуючи ніжне сяйво сонця, або ж наповнити простір справжнім природним світлом, що буде наповнювати кімнату через великі вікна, які останнім часом все частіше можна зустріти у сучасних новобудовах. Адже природне світло створює атмосферу тепла і відкритості, які так важливі для злиття з природою. 

На завершення

Поєднуючи Вабі-сабі та Хюґе, інтер'єри Japandi досягають невимушеної вишуканості, яка відчувається одночасно елегантною та придатною для життя. Прийняття природних недоліків Вабі-Сабі запобігає аскетизму, тоді як пропаганда затишку Хюґе протистоїть потенційній суворості мінімалізму. 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

395

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом