Дизайнерка Тетяна Денисенко: Стиль інтер’єру Japandi стає все більш популярним у світі

5 хв

Тренд-аналітики прогнозують, що стиль інтер’єру Japandi ("Джапанді") стане трендом з великими перспективами на роки вперед. Він являє собою інтеграцію скандинавського та японського стилів.

Затишок та функціональність – саме це приваблює його поціновувачів у різних країнах світу.

Проте в Україні помешкань, оформлених у цьому стилі, за словами фахівців, ще дуже мало, та й дизайнерів, що його професійно втілюють, знайти не так просто.

Про характерні ознаки стилю Japandi виданню НЕРУХОМІ розповіла київський дизайнер інтер’єру Тетяна Денисенко.

"Мешканців Скандинавії та Японії об’єднує любов до природних фактур та прагнення до контакту з природою"

– Тісний  зв'язок між японським та скандинавським інтер'єрним стилями та їхній взаємовплив загальновідомі, проте  термін "джапанді"  з'явився не так давно, – говорить Тетяна Денисенко.– Витоки стилю йдуть з давнішнього інтересу європейців до японської естетики. Вона вже у дев’ятнадцятому столітті надихала європейських архітекторів і дизайнерів, які дещо втомилися від зайвої декоративності. У період модернізму вплив цієї естетики посилився. Приклади осмислення японської декоративної культури зустрічаємо і в роботах скандинавських дизайнерів  двадцятого століття. Звісно, японська культура теж проявляла інтерес до культури північних європейських країн. Сучасний скандинавський стиль, як і японська естетика, мають чимало загальних рис. Передусім, це любов до натуральних матеріалів. Вони виступають концептуальною основою в японських та скандинавських інтер'єрах. Japandi – поєднання домашнього комфорту та затишку данського хюге з пошуками краси у недосконалостях, що сповідує японська філософія "вабі-сабі". Стиль Japandi  стає все більш популярним у світі. 

– Територіально країни Скандинавії та Японія далекі, проте їх мешканцям притаманні близькі погляди на цінності та якість життя.

– Справді. Їх об’єднує любов до природних фактур та прагнення до контакту з природою. Тяжіння ж до порядку, здоровий глузд і аскетизм відображаються в поважному ставленні до людської праці. Саме тому вироби ремісників, рослини, сухоцвіти – головні прикраси інтер’єру у скандинавському та японському стилях.

"В інтер'єрі Japandi відсутні строкаті забарвлення, важкі штори, складні форми, безліч декоративних деталей"

– Які ознаки, притаманні даному стилю?

– Для нього характерне поєднання світлого натурального дерева та поверхонь природних відтінків. Вони мають бути матові, не поліровані. Поверхні не вимагають ідеально рівної структури, "фабричної досконалості", бо й у природі, як відомо, немає нічого ідеального.  У пріоритеті ручна праця та недосконалість форм та фактур. Природні матеріали також присутні у текстилі. Переважно це натуральний та вибілений льон у шторах, постільній білизні, рушниках. Форми меблів, що виготовлені з натурального дерева, стримані та прості. Посуд ручного формовання, сухоцвіти або живі квіти – весь цей декор довершує образ.  В інтер'єрі Japandi відсутні строкаті забарвлення, важкі штори, складні форми, безліч декоративних деталей. Головна вимога до кожного об'єкту інтер'єру – функціональність. Залишаємо тільки найнеобхідніше, щоб простір був наповнений повітрям і природним світлом.

– А де ж зберігати інші речі? У більшості людей їх накопичується чимало.

– Вони зберігаються у спеціальних приміщеннях або у вбудованих шафах. Проте треба розуміти, що філософія мінімалізму – це перш за все продуманий вибір речей. Нічого зайвого! Хоча при цьому у домі повинні бути речі, що вас надихають. Вони створюють особливу атмосферу, настрій вашого помешкання. Це можуть бути, наприклад, улюблений світильник чи картина. Цінні речі ті, які мають історію, близьку та важливу для вас. 

"Відсутність плитки у ванній кімнаті буде незвичною для більшості людей, проте це може виглядати дуже стильно"

– Як максимально залучити природне світло у дім, якщо вікна не такі великі, як хотілося б?

– Не варто використовувати текстиль у три шари. Він має бути надлегким. Чудово, коли інтер’єр плавно переходить в екстер’єр, який у вас за вікном. 

– Як оформити кухню у стилі Japandi?

– Перш за все його ознакою є використання посуду у японському стилі – таць, ступок, ваз... Дуже гарно впишуться в такий інтер’єр склянки ручного формовання різної висоти. Також зверніть увагу на плетені кошики, абажури – все це створює певний затишок.  Якщо хочете оздобити кухню керамічною плиткою, вибирайте невеликого формату, нерівної фактури, що підкреслює крафтовість.

– А як оформити ванну кімнату у цьому стилі?

– Відсутність плитки буде незвичною для більшості людей, проте це може виглядати дуже стильно. Альтернатива плитці – водовідштовхувальні сучасні покриття. Буде доречним латунний чи мідний декор сантехніки. Щодо меблів, це можуть бути дерев’яні тумби та лавки. Дзеркало раджу вибрати кругле, до того ж не зовсім правильної форми.

– На думку фахівців, стримана гама кольорів та натуральні фактури сприяють тому, що людина може розслабитися та перезарядитися. А це дуже важливо.

– Не можна не погодитися. Натуральні матеріали дають простору особливу енергетику. Гармонії сприяє споглядання неправильних форм, які зазвичай характерні для природи, тріщинок на дерев’яних поверхнях, що розповідають про плин часу. Й не треба переживати, що на меблях з’явились подряпинки чи сколи. Це нормально. А ще зверніть увагу на низькі ліжка, дивани, крісла. Все це створене для максимального релаксу.

– Які ще переваги цього стилю?

– Його можуть дозволити собі люди з будь-яким бюджетом – навіть досить обмеженим. До речі, стриманість в усьому – також важлива ознака стилю Japandi. Стіни оселі можна фактично залишити у первісному бетонному або цегляному вигляді – лише пофарбувати  у колір світлого природного відтінку, а от  підлогу раджу покласти натуральну – скажімо, це може бути паркетна дошка з натурального дуба, бо тактильні відчуття вкрай важливі. Будьте щасливі у вашому домі й обирайте той інтер’єр, у якому відчуваєте себе комфортно.  

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

527

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом