Сельхозферма посеред мегаполіса: незвичний проєкт італійського архітектора. Фото

Архітектор з Італії Карло Ратті (Carlo Ratti) на замовлення китайської влади розробив проєкт хмарочоса висотою у 218 метрів, на поверхах якого головним чином будуть вирощувати фрукти, овочі та інші сільгоспкультури.

Як повідомляє Dezeen, творці назвали проєкт Jian Mu, що в китайській культурі означає дерево, яке з'єднує небо і землю. 51-поверхову будівлю планують побудувати в діловому районі мегаполісу Шеньчжень. Вирощувати врожай будуть на 10 тисячах квадратних метрах за допомогою гідропоніки, що дозволить обійтися без ґрунту. Доглядати за рослинами (посадка, полив) буде штучний інтелект.

За проєктом форма хмарочоса – у вигляді циліндра з прямокутною підставою. На самому верху планують облаштувати приміщення для офісів, магазинів і фуд-кортів, їжа в яких з продуктів, що вирощуваимуться на "полях" хмарочоса. Рослини розмістять також і на фасаді, що знизить вплив сонячного світла і зменшить витрати з охолодження внутрішньої температури приміщень.

"Я бачу великий потенціал в інтеграції сільського господарства в наші міста. Однак більшість прикладів у містах по всьому світу - від Парижа до Нью-Йорка і Сінгапуру - були обмежені. Великі вертикальні фасади дозволяють збільшувати масштаб, що дійсно може допомогти містам, як найбільшим споживачам продуктів харчування, стати більш самодостатніми", - прокоментував проєкт архітектор Ратті.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в спальному районі Сінгапуру побудували унікальний екологічний будинок з подвійним фасадом, що забезпечує додатковий комфорт для його мешканців. Теплове навантаження і кондиціонування будинку мінімізовано, а охолодження здійснюється за допомогою поперечної вентиляції.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

152

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом