Що таке урбаністика?

Альона Ярош 20.09.2022 13:55

6 хв

 

Багато людей розуміють урбаністику буквально як створення місцевості та її ідентичності, тоді як інші стверджують, що урбанізм ідентифікується як фізична сутність міста. То який варіант визначення урбаністики буде правильним? Про це читайте у новому матеріалі від НЕРУХОМІ.

Що таке урбаністика та яка її мета?

Урбаністика ー це галузь архітектури, яка зосереджена на організації міських територій, тобто міське планування. Ця практика складається з різних галузей  від інженерії до соціальних наук. Вона була розроблена для вирішення проблем, що спричинені спонтанним розширенням міст без планування. За своєю суттю урбаністика має на меті створити безпечне, організоване та приємне домашнє та робоче життя для жителів як нових, так і старих міст. Сьогодні одними з найбільших проблем міського планування є розташування будівель, зонування, транспорт і те, як виглядає місто. Крім того, урбаністика займається збереженням природного середовища та ліквідацією занедбаних територій з подальшою їх реорганізацією.

Хто займається урбаністикою?

Є багато професіоналів, що спеціалізуються або на вирішенні проблем у вже існуючих забудовах, або на проєктуванні нових. Але міське планування зазвичай виконується групою осіб із певними навичками та досвідом. Таких спеціалістів називають ー урбаністами. Сучасна система освіти пропонує курси спеціально для сертифікації у галузі урбаністики та навчає студентів культурних, економічних, правових та інших дисциплін, які допомогають у розвитку міста. Але окрім таких спеціалістів у плануванні міста беруть участь архітектори, інженери різних напрямків, забудовники, соціологи, екологи,  ландшафтні дизайнери, ботаніки і навіть бізнес-консультанти. 

Як розвивалася урбаністика?

До середини ХІХ століття міські райони створювалися разом з розширенням вже існуючих міст. Такі мегаполіси як Лондон, Париж, Токіо та інші спочатку були невеликими містечками, але з часом туди приїжджало все більше мешканців і маленькі містечка збільшувалися. Назви вулиць та нумерація у деяких старих частинах цих міст і зараз можуть збити з пантелику навіть корінних жителів. У ті часи не замислювалися про те, як може змінитися та розростися той чи інший район у майбутньому. Брак організації в житлових та промислових частинах міста, а також неправильне розміщення та недостатня кількість лікарень і шкіл часто створювали проблеми для безпеки та здоров’я жителів старих міст. 

Тож, наприкінці  ХІХ століття, коли стало зрозумілим, що без продуманого планування не обійтися почала розвиватися сучасна урбаністика. Архітектори та інженери в партнерстві з місцевою владою почали розробляти шляхи вирішення вище зазначених проблем в наявних міських районах і запобігання їх розвитку в нових районах. Хоча пошук рішень для існуючих ситуацій у містах часто складніший, ніж планування нового міста чи міського району з нуля, обидва процеси є однаково важливими частинами галузі.

Розташування та зонування будівель

Зонування районів та розміщення новобудов є надзвичайно важливою складовою у містобудуванні. Коли створюється новий район у місті, планувальникам просто необхідно детально все продумати; кожну окрему зону і те як вони будуть взаємодіяти між собою. Чи достатня кількість магазинів, шкіл, лікарень та дитячих садочків. Чи не будуть на критично близькій відстані до зон відпочинку чи жилих комплексів різні виробництва, очисні споруди та інше. Як будуть спроєктовані дороги і чи не буде проблем із під'їздом до будівель спеціального транспорту (пожежна служба, швидка допомога, аварійна служба та ін.) до будівель. Правильне міське планування враховує всі ці та багато інших факторів під час вибору місць для будівель і розташування певних зон. Тобто уся інфраструктура повинна працювати як один організм.

Транспортні розв'язки

Забезпечення достатньої кількості доріг і магістралей, а також легкодоступного громадського транспорту також є однією з важливих складових урбаністики. Необхідно передбачити наперед зростання та потреби у транспорті для кожного району і для всього великого міста загалом. Крім того, потрібно спрогнозувати як майбутнє розширення міста вплине на транспортний потік. Важливо правильне стратегічне планування, адже саме це допоможе усунути можливі проблеми з транспортними розв'язками та навантаженнями на дороги. Тут варто зазначити, що останнім часом тема екологічно чистих міст стає все більш популярною. Тому сучасні урбаністи велику увагу приділяють розробці велодоріжок, пішохідних алей, дорогам для електрокарів, які мають функцію заряджання автомобіля під  час руху, та навіть спеціальним тунелям для гіперлуп.

Зовнішній вигляд і функція

Кожен аспект в урбаністиці і те як вони будуть поєднуватися між собою повинен бути ретельно продуманим. Форма, функція, безпека, естетика, комфорт та екологія ー все це має бути в гармонії та приносити користь. Наприклад, зелені насадження повинні органічно вписуватися в індустріальний пейзаж і у той же самий час ці ж дерева можуть приносити плоди. Або фасади будівель можуть бути оздоблені зеленими рослинами. Також, наприклад, насосна станція може бути створена у вигляді незвичайного арт-об'єкту. Саме поєднання технологічних інновацій, екологічно чистих матеріалів та навколишньої природи робить сучасну урбаністику такою цікавою та унікальною. 

Сьогодні урбаністи розглядають варіанти того, як спрогнозувати розширення міст, щоб вони і надалі залишалися гнучкими та практичними. До того ж активно просувається догма екологічно чистих міст, де застосовуючи екотехнології, такі як, альтернативні джерела енергії, використання вторсировини, вирощування фруктів та овочів у спеціально відведених для цього місцях, мешканці міста зможуть самостійно забезпечувати себе усім необхідним.

Урбаністика і міські нетрі?

Значна частина урбаністики базується на поєднанні знань про архітектуру, економіку, людські відносини та інженерію. З цієї причини існують численні теорії розвитку нетрів і занепаду міст. На жаль, у сучасному світі, така проблема досі існує, і урбаністи та міські чиновники часто працюють над ліквідацією або покращенням таких районів міста, а також над запобіганням розвитку нових. Однак є багато різних соціальних, політичних та економічних факторів, які впливають не лише на розвиток таких територій, але й на їх подальше існування.

Тому, для усунення чи покращення районів неякісного житла застосовувалась низка різноманітних заходів. Один із методів полягає в тому, щоб розчистити всю занедбану частину міста, зруйнувавши існуюче житло та замінити його сучасним житлом, що фінансується державою чи приватною компанією. Хоча це було зроблено в багатьох частинах світу, деякі країни мають проблеми з “правами сквотерів”, що означає, що правоохоронні органи не можуть змусити мешканців нетрів виїхати, щоб вони могли звільнити територію. На додаток до цього рішення, урбаністи часто працюють над тим, щоб розташувати школи, лікарні та інші соціально корисні заклади, що створюють робочі місця, поблизу нетрів, аби покращити економічний клімат у цьому районі.

Ситуація в Україні

Сьогодні в Україні відбувається стрімке переродження звичного для нас вигляду міста. До того ж реформа децентралізації суттєво сприяє зміцненню громад та їхніх повноважень, що і стало передумовою до сучасного урбанізму України. На жаль, здебільшого цей процес відбувається внаслідок руйнувань наших міст та селищ через повномасштабне вторгнення країни-агресора. Але це також і шанс викорінити радянську спадщину у всіх її проявах та створити сучасне українське місто орієнтуючись на успішну міжнародну практику. 

Наразі багато відомих світових архітекторів та урбаністів розробляють нові концепції українських міст, які будуть більш екологічними, виконані з інноваційних матеріалів, оснащені альтернативними джерелами енергії, матимуть розвинену інфраструктуру, зручне зонування та сучасний вигляд. Наприклад, у Харкові пропонують змінити тип забудови на квартальний, що зробить проживання комфортнішим та покращить ситуацію з трафіком. А у деяких містах можуть використати навіть 3d-друк для створення будинків. Багато уваги приділяється саме облаштуванню зелених зон, парків та зон відпочинку. Крім того, не виключається можливість обладнання укриттів на зразок ізраїльських. 

Поки що трохи важко уявити, як будуть виглядати повоєнні міста після відновлення, але вже саме зараз варто говорити про їх відбудову. Війна вже внесла свої корективи у демографічні, соціальні, економічні та інші чинники, що впливають на розвиток громад. Тому майбутні українські міста будуть створені через призму переосмислення цінностей, комфорту та сучасної архітектури. 
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

635

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом