Відновлення Харкова: архітектори запропонували кардинальні зміни. Фото

Архітектори з EGOHOUSE розробили концепцію повоєнного відновлення найбільш постраждалого від рук російських окупантів району Харкова Північної Салтівки.

Команда архітекторів пропонує змінити тип забудови з мікрорайону на квартальний, що зробить проживання тут комфортнішим. Так тут зросте кількість суспільних просторів. До війни тут домінували типові будинки, зведені у 1984-93 роках: це панельки висотою від 9 до 16 поверхів. Багатоповерховість будівель та низька щільність забудови в районі провокує чимало проблем, які хочуть виправити архітектори.

Квартальна забудова наблизить Харків до європейських форматів, покращить ситуацію із трафіком. Щоб відійти від концепту мікрорайону, у проєкті пропонується поєднати житлову інфраструктуру із громадськими будинками змішаного використання, деякі з яких міститимуть торгово-офісні простори. Висотність будівель не повинна перевищувати шести поверхів. Таким чином площа житлової забудови зросте до 1,3 млн квадратних метрів.

У плані проєктанти приділили увагу облаштуванню дворів із паркінгами, зон для тимчасового паркування та прихованих систем збору сміття, створенню бомбосховищ. Вцілілі житлові будинки будуть інтегровані у новий простір. На території комплексів також розміщуватимуться і навчальні заклади, які також будуть оснащені системами укриттів. Торгово-комерційні зони та будівлі змішаного використання матимуть загальну площу 750 тисяч до 900 тисяч квадратних метрів.

На думку архітекторів, вдале поєднання комерційної та житлової забудови дозволить збалансувати транспортний потік, уникнувши багатьох проблем із трафіком. Для покращення логістики архітектори додатково пропонують розвинути мережу громадського транспорту зі смугою для тролейбусів та автобусів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, відомий британський архітектор Норман Фостер погодився взяти участь у відновленні Харкова, який сильно постраждав від рук російських окупантів. Він є одним із засновників бюро Foster + Partners, яке розпочало роботу з 1967 року. Фостера вважають основоположником стилю "хай-тек".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

305

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом