Причини хаотичної забудови Києва: аудитори перевірили відомство Свистунова

Департамент містобудування та архітектури Київської міської держадміністрації розкритикували муніципальні аудитори за численні порушення при наданні містобудів.

Як повідомляє "Київвлада", зокрема, відомство під управлінням головного архітектора столиці Олександра Свистунова у 2018-2021 роках створило корупційні ризики, надаючи МУО фактично без встановлення обмежень для забудови, відмовляли іншим замовникам в аналогічних ситуаціях, ігнорували і функціональне призначення земельних ділянок, зловживали схемою "багатофункціональних комплексів", легалізуючи цим незаконне будівництво ЖК, тримали в таємниці процедуру отримання МУО.

Також аудитори з'ясували, що у 2013 році були фактично марно витрачені 11 млн гривень бюджетних коштів на розробку планів зонування Києва. Згодом документацію так і не було затверджено, а столиця зазнала безконтрольної забудови. Для розробки нових документів із зонування столиці, швидше за все, доведеться знову виділяти кошти.

Зокрема, проєкт "Зонінгу центральної планувальної зони Києва" було розроблено Інститутом генерального плану Києва у 2016 році. Але при його розгляді виявилося, що цей документ не відповідає чинному законодавству, будівельним нормам та державним стандартам. Зокрема, розробники цього зонінгу під час його підготовки посилалися не на чинний Генплан Києва, а на проєкт нового Генплану, який досі не затвердили.

На думку аудиторів, саме відсутність зонування території "позбавляє можливостей встановлення обґрунтованих параметрів об'єктів будівництва при видачі МУО". Тому дані "містобудування" не можуть вважатися, "що враховують державні та громадські інтереси при плануванні та забудові територій", а тому, як зазначають ревізори, вони порушують низку статей Законів України "Про основи містобудування" та "Про регулювання містобудівної діяльності".

Відповідний звіт №070-6-07/3 Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту Київської міськдержадміністрації (КМДА) датовано 31 січня 2023 року. На сайті аудиторського відомства його було опубліковано минулого тижня.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України , ще у вересні 2021 року у містобудівному департаменті КМДА заявляли, що проєкт Генплану вже майже доопрацьований, ще тоді він уже був на фінальній стадії. Відомо, що Мінкульт затвердив історико-архітектурний опорний план Києва – важливу складову Генплану столиці, що мало дозволити боротися з несумлінними забудовниками. Втім, на думку експертів, ІАОП насправді не встановлює меж та режимів використання території історичних ареалів. Тобто фактично документ абсолютно не має жодної юридичної сили. Станом на сьогоднішній день Генплан так і не був затверджений столичною владою.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

130

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом