Що таке патіо?

Альона Ярош 08.07.2022 16:08

4 хв

Що може бути приємнішим за відпочинок на свіжому повітрі? Патіо - це унікальний архітектурний елемент, що стирає кордони між інтер'єром дому та ландшафтом. В залежності від розміру та розташування патіо, він може бути справжнім оазисом для відпочинку та розваг. Цей простір однозначно покращує якість вашого життя. І якщо ви надумали встановити патіо у себе вдома, то вам потрібно враховувати всі нюанси. Але з матеріалом від НЕРУХОМІ вам буде легше зрозуміти різницю між патіо та верандою та вибрати той варіант, який підійде саме вам.

Патіо це проміжний простір між садом та будинком

Патіо – це невеликий внутрішній дворик, що вимощений натуральним каменем, гравієм, бруківкою або бетоном, його підлога має бути врівень із землею, без будь-яких сходинок, порогів або подіумів. Для патіо не потрібний дах та стіни, але дворик може мати спільну стіну з будинком. Так як патіо розташовані на відкритому повітрі, вони повинні витримувати різні погодні умови, тому в цій зоні встановлюють спеціальні меблі, які так і називають – "меблі для патіо". Хоча традиційно патіо роблять без перекриття, деякі домовласники встановлюють навіси для захисту від сонця.

Історично такі майданчики розташовувалися у центрі будинку, оточені з усіх боків стінами та без даху. Вони використовувалися або для господарських потреб, де слуги виконували свої буденні обов'язки, або не мали цільового призначення і на цій ділянці висаджували дерева та робили клумби. Але згодом патіо стали більш функціональними і змінили свою конфігурацію, так як у сучасному світі набагато рідше зустрічаються будинки з двором всередині будівлі. Сьогодні цей затишний куточок є місцем, де відпочивають, приймають гостей, проводять час із сім'єю і просто насолоджуються життям. Можна сказати, що патіо – це як продовження вашого будинку лише на свіжому повітрі.

До речі варто також сказати, що часто патіо плутають зі ще одним архітектурним елементом - верандою. Хоча у них є спільні риси і однакове призначення, їх дизайн та конструкція мають деякі відмінності один від одного.

Що таке веранда?

Веранда – це зовнішня конструкція, яка виглядає як прибудова до будинку, що встановлена ​​поруч із входом. Вона часто є продовженням архітектурного стилю будинку, поєднуючись з елементами дизайну інтер'єру, наприклад дерев'яними підлогами. Веранди мають дах, але не мають суцільних стін, натомість встановлюються парапети або перила, а в деяких випадках зйомні екрани або віконні панелі, які дозволяють використовувати веранду цілий рік.

На великій веранді можуть розміститися не тільки вуличні меблі, а й обладнання, таке як стельові вентилятори або навіть літня кухня, тому їх іноді називають вітальнями на свіжому повітрі. Тут можна розмістити дивани, великий стіл, крісла, пуфи, підвісні світильники та рослини. Найкращими матеріалами для веранди будуть композитне дерево, кам'яна плитка, палубна дошка для зовнішнього застосування, вініл та інші спеціально оброблені матеріали, які не піддаються різним кліматичним впливам.

Основні відмінності між патіо та верандою

Конструкція та місцезнаходження. Веранда служить прибудовою найчастіше до передньої частини будинку на рівні його підлоги, вона має дах огорожі, які можуть бути також продовженням будинку. Патіо – відкритий окремий елемент ландшафтного дизайну без даху та огорож, що розташований на рівні землі у задній частині будинку. Але іноді він може розташовуватися у безпосередній близькості до основної будівлі.

Дизайн та меблі. Так як на патіо погодні умови мають більший вплив, тому для підлоги тут використовують камінь, цеглу, бруківку та інші подібні матеріали. Також, слід вибирати меблі, які спеціально розроблені для патіо. На відміну від веранди, на майданчику патіо не можна використовувати текстильні пуфи або м'які дивани. Але на крісла та лавки можна встановлювати зйомні подушки. Крім того, якщо у внутрішньому дворику можна розташувати відкрите вогнище, то на веранді цього робити категорично не можна. У якості вогнища на веранді можна встановити закрите барбекю, труба якого виходитиме за межі даху. Але також хорошим варіантом будуть безпечні біокаміни. Щоправда, такий камін встановлюється більше для естетики, ніж у функціональних цілях.

4 фактори, які слід враховувати при виборі між верандою та патіо

1 фактор – клімат. Погода відіграє важливу роль у дебатах про веранду та патіо. Патіо – це повністю відкриті майданчики, які, ймовірно, не будуть часто використовуватися у зимові місяці. Веранди також можуть бути відкритими, залежно від їх типу, але за наявності захисних екранів вони можуть використовуватися цілий рік.

2 фактор – вартість. Бюджет також є важливим фактором при виборі між верандою або патіо. Навіть проста дерев'яна веранда вимагає встановлення професіоналом, що збільшує вартість матеріалів та праці. Патіо дешевше і простіше в установці і багато домовласників встановлюють їх самостійно. До речі, наявність патіо або веранди в будинку збільшують вартість вашої нерухомості під час продажу будинку.

3 фактор - усамітнення. Те, як ви приймаєте гостей, також може вплинути на вибір патіо чи веранди. Так як веранди часто відкриті для сторонніх і встановлюються в передній частині будинку, це робить її недостатньо для усамітнення. З погляду функціональності веранди більше підходять для невеликих громадських заходів, ніж великих вечірок. Патіо розташовуються на задньому дворі будинку, що забезпечує більшу місткість та камерність.

4 фактор – простір. Кількість місця, яке у вас є на передньому або задньому дворі, також буде впливати на рішення про створення патіо або веранди. Патіо, яке розташоване на невеликому задньому дворі, змусить домовласників почуватися тісно і може затьмарити інші елементи ландшафтного дизайну. Так само веранда, що розміщена на невеликому передньому дворі може змусити вас відчувати, що ви виставлені на загальний огляд.

Відпочинок на свіжому повітрі – невід'ємна частина заміського життя. Насолоджуватися погодою та природою, не відходячи від будинку, можна по-різному. І тепер після прочитаного ви зможете обрати для себе свій варіант.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

1.2т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом