Будинок або квартира: плюси та мінуси

3 хв

Замислюючись про купівлю житла, визначитися між приватним будинком або квартирою деколи складно, адже кожен варіант має свої особливості.

Про плюси та мінуси будинку і квартири, які необхідно враховувати, приймаючи важливе рішення про придбання – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Що краще: свій будинок або квартира

Рішення про те, жити в будинку або квартирі, значною мірою залежить від особистих вподобань, однак є деякі загальні аспекти, на які варто звернути увагу.

Сусіди

У квартирах найчастіше буває погана звукоізоляція, тонкі стіни, які відділяють ваше життя від життя сусідів. Це означає, що ви можете досить ясно чути більшість речей, які відбуваються у ваших сусідів, а вони відмінно чують вас. У разі приватного будинку набагато легше відокремитися від людей навколо, їх раптовий ремонт не потривожить ваш недільний сон до полудня, а в разі п'ятничної вечірки з друзями ви можете не побоюватися заподіяти дискомфорт сусідам.

Самореалізація

Очевидно, що при купівлі будинку ви отримуєте в користування і розпорядження набагато більший простір, ніж при купівлі квартири. У приватному будинку є можливість виділити кожному члену сім'ї свою кімнату, поставити у дворі альтанку, басейн, побудувати гараж для машини, розбити сад плодових дерев. Територія самого будинку і навколо нього дає більше можливостей реалізації бажаних дизайнів, планувань. Можна будувати мансарду, веранду, поратися на городі або вирощувати квіти. Простір для польоту фантазії і можливостей величезний, потрібно тільки захотіти.

Розташування

Найчастіше квартири розташовуються в обжитих районах міста з непоганою інфраструктурою, тоді як традиційні моделі будинків частіше зустрічаються в передмістях і на околицях міста. В такому випадку інфраструктура біля приватного будинку буде набагато гіршою, але цей мінус вирішується, наприклад, купівлею будинку в котеджному селищі. Також необхідно пам'ятати, що якщо вам необхідно щодня їздити на роботу, найзручніше вибрати житло десь поруч, тим більше якщо у вас немає власного автомобіля.

А якщо дивитися на розташування з боку екології, приватний будинок стане кращим рішенням. Багатоповерхівки рідко можуть похвалитися близькістю до природи або свіжим повітрям у дворі.

Безпека

Традиційно квартира вважається більш безпечним видом нерухомості. Не тільки особиста сигналізація, але і пильні сусіди або найманий персонал в будівлі (наприклад, консьєрж) допоможуть зберегти ваше житло від вторгнення грабіжників. У разі приватного будинку залишається сподіватися тільки на сигналізацію, паркан, охоронні системи. Слід розуміти, що захистити свій будинок від злодіїв – вельми дороге задоволення.

Обслуговування

Володіння будинком означає, що ви будете повністю контролювати його обслуговування. У багатоповерхівках обслуговування комунікацій лягає на плечі ЖЕКу чи керуючої компанії, але ось в будинку будь-яка проблема буде вашою особистою.

Коли живеш у приватному будинку, необхідно підтримувати порядок на набагато більшій площі, не кажучи вже про територію біля будинку. Сад, город, квіти і плодові дерева – це те, на що необхідно буде витрачати гроші, час і сили, якщо ви хочете, щоб ваша територія виглядала охайно і красиво. Не варто забувати про регулярну стрижку газону і прибирання снігу.

Витрати

У більшості випадків купівля квартири обійдеться дешевше, ніж придбання свого будинку. Але і тут є винятки: квартира в центрі міста обійдеться дорожче, ніж будинок в передмісті.

Але найбільша помилка – думати, що на етапі покупки всі відмінності витрат закінчуються. Комунальні платежі в квартирі набагато нижчі, ніж в будинку, адже, наприклад, опалити навіть більшу квартиру легше, ніж окремий будинок.

Але в приватному будинку є свої виходи з цієї ситуації. Можна поставити твердопаливний котел, це може бути дешевше. Також можна непогано заощадити на водопостачанні, якщо використовувати свердловину або колодязь.

Це лише деякі з речей, про які слід пам'ятати при порівнянні будинків і квартир. Насправді, при виборі ідеального житла ви зрозумієте, що для вас важлива ціла низка додаткових факторів. Нижче представлена спрощений перелік плюсів і мінусів кожного варіанту, щоб допомогти вам вирішити, що є кращим вкладенням.

Квартира: плюси та мінуси

+ Зазвичай менша вартість

+ Часто краще розташування та інфраструктура

+ Вище безпека

+ Менше сил і часу на обслуговування

- Менший розмір

- Немає можливості не звертати увагу на сусідів

- Менше можливостей реалізації різних дизайнів, планувань

Будинок: плюси та мінуси

+ Більше свободи для дизайну всього за вашим бажанням

+ Кращий рівень приватності

+ Більше простору

- Вище вартість і витрати на обслуговування

- Часто бувають проблеми з інфраструктурою

Багато хто віддає перевагу зручності та гнучкості проживання в квартирі, в той час як інші вважають за краще тишу та спокій приватного будинку. Грунтуйтеся на своїх власних уявленнях про комфорт та вибирайте житло з розумом, не забуваючи перевірити благонадійність забудовника та законність будівництва. Про те, як це зробити, ми розповідали тут.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

1.1т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом