Архітектура конструктивізму

Альона Ярош 12.07.2023 09:10

6 хв

Конструктивізм був одним із найвпливовіших рухів сучасного мистецтва на початку ХХ століття. Він процвітав у радянському союзі та був натхненний ідеєю "змін" і "революції" та повністю вийшов на перший план як мистецтво молодого радянського союзу після революції 1917 року. Цей рух був викликаний потребою в новій естетичній формі, яка б відповідала новій прогресивній ері в радянській соціалістичній історії. 

Конструктивізм також запозичив елементи інших європейських авангардів, зокрема кубізму та футуризму, а в його основі лежала ідея, що до мистецтва слід підходити як до процесу інтелектуального "конструювання". Митці, які працювали в стилі конструктивізму прагнули скасувати створену симетрію та традиційну композицію в архітектурі за допомогою чогось більш індустріального та створеного людиною.

Звільнившись від старого романтичного уявлення про прив'язаність до майстерні та мольберта, художники-конструктивісти відродилися як техніки та інженери, які, подібно до науковців, шукали рішення сучасних проблем. На початку 1920-х років конструктивістське мистецтво еволюціонувало, щоб пристосуватися до ідеї виробничого мистецтва, яке взяло естетичні принципи конструктивізму і застосувало їх до "повсякденного" мистецтва, такого як фотографія, мода, графічний і текстильний дизайн, кінематограф і театр. У цій статті від НЕРУХОМІ ми розповімо про архітектуру періоду конструктивізму та про те як вона вплинула на сучасний вигляд міста. 

Архітектура конструктивізму

Протягом майже 15 років свого існування, від перших років радянської влади до початку 1930-х, конструктивізм намагався змінити уявлення про архітектурний простір, створити середовище, яке б прищеплювало нові соціальні цінності, і водночас використовувати передові конструктивні та технологічні принципи. Конструктивістська архітектура виросла з радикальних теорій дизайну, які сповідували такі видатні митці як Володимир Татлін, Ель Лисицький та Казимір Малевич. Їхні ідеї перекладені на архітектурний жаргон як "стереометричні форми", що описують архітектурний стиль, очищений від усіх декоративних елементів і всіх натяків на попередні стилі.

Ідеологи конструктивізму стверджували, що робота архітектора не повинна бути відокремлена від утилітарних вимог технології. Теоретик конструктивізму Мойсей Гінзбург (1892-1946) звинувачував раціоналістів в ігноруванні цього принципу. А головна раціоналістична група АСНОВА, у відповідь звинуватила конструктивістів у "технологічному фетишизмі". Проте ці дві групи поділяли занепокоєння зв'язком між архітектурою та соціальним плануванням, і обидві наполягали на чітко визначеній структурі, заснованій на простих геометричних формах, і черпали натхнення з модернізму в живописі та скульптурі.

Основні риси конструктивістської архітектури

Митці конструктивізму застосовували концепцію тривимірного кубізму до абстрактних та безпредметних елементів. Цей стиль поєднує прямі лінії та різноманітні форми, такі як циліндри, квадрати, прямокутники та куби.

Основні елементи конструктивістської архітектури – це мінімалістичні, геометричні, об’ємно-просторові, архітектонічні та експериментальні форми.

Конструктивізм досліджує протистояння різних форм, а також контраст різних поверхонь: стін та вікон. Вікна зазвичай квадратні або прямокутні. Часто вони огортають усю будівлю. Трапляються і круглі вікна, але найчастіше у верхній частині будівлі.

Конструктивістський архітектурний рух підкреслював і використовував можливості нових матеріалів. Сталеві рами стали підтримувати великі скляні площини. Більшість конструкцій, які зазвичай приховані від усіх були навмисно виставлені напоказ: балки, місця з’єднань різних матеріалів, металеві конструкції, що утворюють форму будівлі та інше. Багато будинків були обладнані великими балконами та соляріями (великі скляні площини), щоб пропускати якомога більше світла. 

Найвідоміші споруди в стилі конструктивізму 

Найбільш яскравим прикладом архітектури конструктивізму вважають "Пам'ятник ІІІ Інтернаціоналу", або як його ще називають "Вежа Татліна". Вежу розробив Володимир Татлін, що таким чином запропонував утопічне бачення постреволюційного радянського архітектурного дизайну. 

Прототип 400-метрової конструкції був представлений у 1919 році на виставці. Порожниста спіралеподібна сталева вежа містила серію геометричних скульптурних форм, але була швидко відхилена членами Вищої художньо-технічної майстерні (ВХУТЕМАС), як непрактична. Однак знакова споруда Татліна дала знати про новий рух, який прославляв сувору логіку неприкрашеної форми як продовження матеріалу. 

Починаючи з середини 20-х років у радянському союзі почали з'являтися функціональні споруди в стилі конструктивізму. В Україні період конструктивізму почався з промислових та громадських будівель таких як Київська районна електростанція (КРЕС), яка є однією з перших теплоелектроцентралей в Україні, дарницька ТЕЦ-4, будівля Держпрому у Харкові (нині — Будинок української промисловості), колишній Головпоштамт (Харків), ресторан "Динамо" у Києві неподалік однойменного стадіону (на 2023 рік це коворкінг та ресторан "GENERATOR"), кінотеатр "Жовтень" на Подолі, ЦУМ на Хрещатику, Центральний залізничний вокзал у Києві та багато інших. Загалом конструктивістські будівлі мали великий вплив на формування архітектурного вигляду міст ХХ століття, особливо Києва, Харкова, Дніпра та інших великих міст України. 

Згодом почали з’являтися і житлові будинки у стилі конструктивізму, наприклад, "Арсеналець" на Липках, "Сяйво" на Костьольній та "Шкіряник" на Кирилівській у Києві, будинок "Радторгфлоту" на Маяковського в Одесі, гуртожиток "Гігант" у Харкові та інші. 

Конструктивізм у сучасній архітектурі України

Період конструктивізму був досить не довгим. Зрештою цей рух завмер і перестав набирати обертів, тому що була величезна хвиля ворожнечі до будь-якого авангарду більшовицького режиму. Однак, за той час з’явилося доволі багато будівель, які сформували архітектурний вигляд багатьох українських міст ХХ століття. І хоча переважна більшість таких будівель або зруйнована, або спотворена пізнішими реконструкціями, все ж сьогодні архітектори часто використовують елементи та архітектурні прийоми, що властиві конструктивізму. Це можна побачити як у промислових та комерційних спорудах, так і в офісних та житлових будівлях. 

Серед сучасних житлових новобудов можна виділити ЖК Скай Сіті (вул. Варненська, 27 а / 2, Одеса), ЖК Простір на Літературній (вул. Літературна, 2, Одеса), ЖК Fjord (Військовий проїзд, 8, Київ), Клубний будинок Gardenhouse (вул. Козацька, 55, Київ), ЖК Вільне Місто (вул. Буйка, 27, Львів), ЖК High Hills (вул. Серпова, 4, Харків) та інші. 

На завершення

Конструктивістський експеримент було зупинено, коли боротьба за владу після смерті Леніна у 1924 році завершилася диктаторським правлінням Сталіна. Сталіністи вважали конструктивістську естетику надто обмеженою, щоб слугувати ефективним інструментом державної пропаганди, і постановили, що весь майбутній дизайн повинен дотримуватися консервативного неокласичного стилю соціалістичного реалізму. Дизайнери конструктивісти, які відмовлялися співпрацювати, відійшли від суспільного життя, втекли з росії або опинялися в ГУЛАГу.  

Однак, конструктивізм хоч і пішов з терен радянського союзу він продовжив свій розвиток у США, Латинській Америці та країнах Європи. Цей рух вплинув на промисловий дизайн Ласло Мохолі-Надя (який був директором курсу в Баугаузі), а в Нідерландах принципи конструктивізму вплинули на рух De Stijl. А у 1967 році американський скульптор Джордж Рікі написав те, що часто називають першим вичерпним посібником з конструктивізму.

Що ж… сувора, несентиментальна, систематична методологія конструктивістів і сьогодні впливає на професійну дизайнерську практику, яка продовжує наполягати на тому, що питання дизайну – це проблеми, які слід вирішувати за допомогою об'єктивного процесу, а не можливості для особистого самовираження.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

1.6т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом