Квартира vs будинок. Будинки нові, а забобони старі

Дарина Карапетян 06.05.2021 14:36 PR матеріал

10 хв

Замислюючись про власне житло, люди регулярно поглядають на приватні будинки як на альтернативу квартирі. В епоху глобалізації, величезних ЖК з мільйоном сусідів, шаленого ритму життя в містах багато кому хочеться відчути автономність і відособленість, які дарує приватний будинок. Але підводних каменів у такому житлі в порівнянні з квартирою теж вистачає, та й підходить воно, якщо подумати, не всім. За якими критеріями варто здійснювати цей вибір, хто перед ним стоїть, і які сценарії в'їзду в приватний будинок сьогодні існують – про це ми поговоримо з провідними архітекторами і дизайнерами України.

Приватні будинки нерідко приваблюють можливістю побудувати "житло під себе", будучи вільним від квартирних обмежень по будівельним нормам багатоповерхових будівель. Але ж напевно є і свої специфічні обмеження "по ту сторону барикад"?

Наталія Сирота: При будівництві будинку і визначенні його місця на ділянці необхідно дотримати норми у відстані споруди щодо сусідніх ділянок, доріг, мереж. Цей момент так чи інакше обмежує наші побажання в "посадці" будинку на ділянку. На етапі ж вибору землі варто звертати увагу на такі речі, як складність рельєфу, сусідні водойми, відсутність інженерних мереж поблизу. Вирішення цих та подібних завдань – це завжди важкі додаткові витрати по коштам і часу.

Також важливо прораховувати ситуацію на предмет сусідства. Якщо нам пріоритетні хороша екологія і мальовничий вид, необхідно при "знайомстві" з ділянкою задатися питанням: "Чи не виникне тут якась багатоповерхівка через кілька років?".

Олег Тереховський: Якщо говорити про місцевість, то буває, що люди купують ділянки "на воді" і хочуть розмістити будинок якомога ближче до берега. Але є такі показники, як паводковий нуль. Уявіть ситуацію: на сезон випала велика кількість опадів, що спровокувало підняття середньостатистичного рівня води. Виникає загроза затоплення ділянок, які знаходяться біля берега на занадто низькій позначці. Будинки "пересадити" не варіант, ситуація патова. Тому ми, як архітектори, завжди намагаємося вмовити замовника побудувати будинок біля води хоча б на пару метрів вище.

Наталія Сирота: Повертаючись ще раз до бюджету – він, як я вже сказала, ділиться на дві категорії: бюджет будівництва та бюджет експлуатації. Зараз при проєктуванні будинків ми часто ставимо геотермальні насоси, пасивне охолодження, застосовуємо нові технології, з якими саме проживання в будинку "з'їдатиме" в рази менше грошей, ніж із середньостатистичним, "звичним" обладнанням. Так, на етапі придбання і встановлення – це додаткова витрата, але в експлуатації вона "відбиває" себе швидко. Подібні питання економії в роботі з приватними будинками дуже важливі.

Олена Прядко: Приватний будинок вимагає більшої площі, ніж квартира, так як містить додаткові приміщення, наявність яких обов'язково враховувати в нашій широті – тамбур або інше рішення входу, гараж і спосіб його співвідношення з будинком, котельня і вузол водопідготовки (часто на ділянці немає центрального водопроводу), місце зберігання садового інвентарю та садових меблів, а якщо будинок не в один рівень – потрібні ще сходи і відведене їм місце в плануванні. Таких моментів безліч. Проєктування будинку – це в першу чергу робота з простором, воно дає життя об'єкту, а його організація задає стиль життя його мешканців та навпаки – в приватному будинку для архітектора більше можливостей і свободи дій.

Чи можна скласти усереднений портрет замовника, який одного чудового дня зважився на переїзд з квартири в приватний будинок? Які його найчастіші запити, в чому його сумніви?

Н.С.: Наші замовники, які хочуть жити в будинку – це переважно сімейні пари, у яких вже сформовані плани на майбутнє, а також ті, хто з дитинства ріс в будинку і не уявляє своє життя в квартирі. Питання, що найчастіше обговорюються на першій зустрічі – це чим опалювати будинок, щоб не платити за його обслуговування космічні гроші; як зробити його максимально енергоефективним; покрівля краще скатна або плоска, скільки коштує в середньому побудувати коробку будинку, з чого будувати стіни; чи дорого утримувати басейн тощо.

До нас часто звертаються на тому етапі, коли рішення вже прийнято. І питання такого характеру абсолютно природні, так як потрібно орієнтуватися, зіставляючи власні доходи і витратні статті, пов'язані з будинком.

О.Т.: Я б сказав, що людина, яка вирішила будувати будинок, як правило, вже тверда у своєму рішенні, і питання віддаленості від усіляких кафе-ресторанів її вже не хвилюють. Таким чином, всі нагальні питання вже переходять у фінансове русло і її цікавить якість реалізованого проєкту. Основна повістка діалогів такого замовника з архітектором – це нюанси із серії "що якісніше, що довговічніше, що економічніше" тощо.

А.П.: Такий замовник, як правило, людина сімейна. Приватний будинок для нього – насамперед спроба бути ближче до природи: снідати на терасі, запрошувати друзів на барбекю, можливо, завести собаку. Будинок – він про сприйняття свого простору не тільки в рамках стін. Про вибір стилю життя.

Хтось скаже, мовляв, з'являється автономність (але і від благ цивілізації в тому числі), своя галявина (і своя газонокосарка), тиша (при правильному розміщенні відносно сусідів або достатньому розмірі ділянки), близькість до землі, свій дах (а значить і його ремонт), природа (а скільки часу займе відвезти дитину до школи?), можливість побудувати під себе (а як під себе, якщо ви ніколи не жили в будинку і, можливо, навіть не знаєте, чого треба хотіти?). Але замовник, який вже прийняв рішення, також розуміє, що будинок – він ще і про грунтовність. Квартири можна міняти – вони тимчасові, а це – більш особисте, на довгі роки, великий крок у житті деяких. Звідси трепетне ставлення до зовнішнього вигляду будинку, до всіх етапів реалізації проєкту.

На ваш погляд, які можна назвати топ-5 переваг приватного будинку та топ-5 переваг квартири?

А. П.: Топ-5 переваг квартири:

  • Поверховість. Якщо квартира видова, з рясним склінням, розташована на верхніх поверхах, в ній змінюється сприйняття простору – малий метраж здається просторішим, в ньому більше світла і начебто навіть повітря;

  • Інфраструктура і обслуговування території. Можна в будь-який момент закрити і поїхати, не переживаючи;

  • Порівняно швидкий і легкий шлях досягнення – від проєкту до вселення;

  • Якщо ми говоримо про велике місто – можливість бути в епіцентрі;

  • Якщо порівнювати будинок і квартиру одного рівня – квартира дешевше в обслуговуванні.

Топ-5 переваг будинку:

  • Автономність: немає сусідів за стіною. Свобода управління і вибору систем роботи з кліматом;

  • екологічність;

  • Свобода самовираження в просторі, обробках, формі, зв'язках з природою і всередині будинку;

  • Можливість мати об'єкти особливого призначення: каміни, басейни, фонтани, приватні кінотеатри, внутрішньобудинкові тири, якщо хочете;

  • Зв'язок з природою – своя галявина.

Н.С.: Я сама кілька років тому переїхала з квартири в будинок, і назад в квартиру точно не хочу. Єдина перевага, яку можу виділити – це, мабуть, логістика. Хоча потрібно зазначити, що при виборі ділянки важливим фактором є її віддаленість від тих міських районів, які вами найчастіше відвідуються (офіс, школа, хобі та т.п.). Все-таки у великих містах переміщення між районами часом займають навіть більше часу, ніж дорога з передмістя до міського офісу.

Свій будинок – це в корені інша якість життя:

  • з плануванням простору конкретно під вас;

  • без сусіда, який навіть у новорічну ніч щось свердлить;

  • з власним двориком для саду, квітів, барбекю-зон та спорту;

  • з кращою екологією, ніж в міській квартирі;

  • з можливістю емоційного перезавантаження після міської метушні.

До слова, висока якість життя у власному будинку площею 350-500 м2 може обходитися навіть дешевше, ніж утримання трикімнатної квартири 100-150 кв.м в київській новобудові, – за умови, що на етапі проєкту в будинок були закладені грамотні рішення по енергоефективності.

О.Т.: У переліку переваг будинку на стику автономності та екологічності можна виділити ще один плюс – тишу. Багато хто останнім часом піклується про власне здоров'я – це питання не тільки свіжого повітря, але і сну. Тут грає роль ще такий фактор, як рівень шуму. Місто, яке б воно не було, все одно цим шумом буде наповнене. А життя за містом – це дуже тихо.

Перехід від проживання в квартирі до приватного будинку – це завжди про ритм життя. Деякі в якості компромісу вибирають будинок в межах міста – тут і автономність відчувається, і властива ЖК прибудинкова інфраструктура на місці. Які на ділі є плюси/мінуси такого рішення?

Н.С.: У межах міста однозначно складніше з узгодженням дозвільної документації. Нерідкі випадки, коли в таких будинках підключення до існуючих інженерних мереж вимагає більшого часу і великих вкладень за рахунок необхідності врегулювання цих питань з міською владою. Адже одна справа, коли ви це питання вирішуєте з місцевими органами на рівні сільської ради, і зовсім інша – коли це відбувається в масштабах міста.

О.Т.: В питаннях комунікації багато що залежить від місцевості. Припустимо, ви хочете жити на Протасовому яру, на височині. У тих ділянках, де вода не підведена, під будинок потрібно бурити свердловину. І якщо в місцевостях більш низинних це може бути свердловина 20 метрів, то фактично на горі може вийти в усі 50. Це не якісь космічні суми в плюс-мінус мільйон від вихідного бюджету, звичайно, але сам факт.

А.П.: По функціональним якостям приватний будинок в межах міста швидше розглядається як квартира без сусідів. Фонові шуми, така собі екологія, міська метушня під боком – ні про який зв'язок з природою, притаманний заміським будинків, мови тут не йде. По суті, це і правда буферне рішення для людей, які хочуть відчувати жвавість мегаполісу, але жити при цьому більш відокремлено.

Чи вплинула якось ситуація з карантином на процентне співвідношення запитів "квартира/будинок" на користь останнього?

Н.С.: Сильно змінилися погляди людей на питання, чи потрібно взагалі житло в межах міста, коли ти зайнятий віддалено, в режимі flexible time. Багато хто за час пандемії звернув свій погляд у бік заміських будинків, тому що хочеться мати свій двір, щоб банально вийти, попити там кави на свіжому повітрі. Також підкуповує можливість облаштувати в будинку "свій куточок" для кожного члена сім'ї, щоб під час карантину не сидіти один в одного на голові. Навіть серед закоренілих любителів мегаполісів за останній рік виявилося чимало тих, хто переглянув свою позицію і теж вирішив перебратися за місто.

О.Т.: Сильно виріс попит як на оренду, так і на будівництво приватних будинків. Ринок заміської нерухомості піднісся. До слова, великі забудовники, відчуваючи цей попит, роблять зараз ставку на котеджні містечка. Там свої парки, школи, садочки – можна купити будинок і взагалі не виїжджати за територію місяцями.

Плюс грає роль питання поверховості та потреби в ліфті. Коли будь-який вихід з будинку для вас означає знаходження в замкнутому громадському просторі, а за вікном пандемія, ви рано чи пізно задумаєтеся про малоповерхове житло на заміну того, що у вас є в якомусь висотному ЖК.

А.П.: Багато хто захотів більшої автономності. Деякі хотіли і раніше, але боялися віддалятися від роботи, а зараз зрозуміли, що дистанційно можуть працювати часом навіть більш ефективно. Мій прогноз – карантин одного разу закінчиться і, думаю, трапиться новий сплеск в дизайні – він завжди наступав після депресії або війни, – а разом з ним і новий стиль життя. Люди знову захочуть спілкування, потягнуться назад в гущу міського життя... А поки – будуємо будинки.

У 1990-2010 рр. багато архітектурних бюро України задовольнялися "точковими" проєктами в будівництві приватних будинків. Багатьом фахівцям довелося навіть піти з професії і змінити рід діяльності. За останні роки ситуація змінилася кардинально, що свідчить про стрімке зростання попиту на такі послуги. Цей надихаючий для архітекторів факт підтверджений кількістю реалізованих об'єктів приватного житлового будівництва і величезною кількістю планових проєктів, над якими працюють архітектори в наш час.

Коментарі

612

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом