Контроль за будівельним ринком хочуть передати у приватні руки

Функцію контролю в будівельній сфері слід передати третім особам. Цю ідею підтримала Національна рада реформ, розповів голова Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, повідомили в пресслужбі організації.

"Якщо держава не справляється з функцією контролюу будівельній галузі - її потрібно передати у приватні руки. Тільки тоді ми зможемо побороти корупцію і залучати нові інвестиції", - заявив Парцхаладзе.

За його словами, ця практика давно вже використовується у світі – вже 90 країн вдаються до послуг третіх осіб в питанні регулювання в сфері будівництва. Також експертизою, реєстрацією (в тому числі функції БТІ) вже успішно займаються приватні компанії.

Крім того, залучення приватних осіб допоможе прибрати монополію і знизити рівень корупції на ринку.

"Прозорі правила на будівельному ринку - умова підвищення привабливості для інвестицій", - зазначив глава КСУ.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, згідно з дослідженням Конфедерації будівельників України, за рік корупція в столиці на стартовому етапі будівництва, отримання погоджень та дозволів зросла в півтора рази - до 86,7% з 58,3% в 2019 році. З корупцією на етапі здачі об'єкта в експлуатацію учасники ринку в цьому році стикаються в сім разів частіше - 60%, тоді як в минулому році на це скаржилися 8,3%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

55

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом