Київ втратив мільярд гривень через махінації з землею – глава Держгеокадастру

Київ втратив мільярд гривень податків через втручання невідомих осіб до земельного кадастру.

Про це заявив глава Держгеокадастру Роман Лещенко, передає Економічна правда.

За його словами, особи, які мали доступ до кадастру, міняли цільове призначення, контури і розміри земельних ділянок.

"Наприклад, є торговий центр у Києві, який платить податки, в тому числі земельні, як комерційний об'єкт. Податкова в автоматичному режимі за номером КВЕД виставляє йому рахунок на оплату податків через державне казначейство, частина яких сплачується до місцевого бюджету", - заявив Лещенко .

Він розповів, що хтось змінював статус об'єкта, в результаті міський бюджет столиці недоотримав по земельному податку близько мільярда гривень. Мера Києва попередили про цю ситуацію.

Що стосується зміни контурів ділянки, то Лещенко навів як приклад ситуацію, яка сталася у Кончі-Заспі. Тут шахраї "наплодили" земельних ділянок, потім їх оформили на підставних осіб.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, оновлений сайт містобудівного кадастру Києва недавно почав роботу у тестовому режимі. Геопортал поки знаходиться в режимі дослідної експлуатації.

Після того як у квітні 2020 року Верховна Рада відкрила українцям доступ до Держгеокадастру, Всесвітній банк захотів допомогти з проведенням технічного аудиту.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

76

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом