Забудовник мав право зносити будівлю "Квіти України" – департамент КМДА

Департамент містобудування та архітектури КМДА видав містобуди на реконструкцію будівлі "Квітів України" на Січових Стрільців, 49 у межах фундаменту.

Про це в п'ятницю, 16 липня, повідомив заступник директора Департаменту Юрій Тацій у себе вFacebook.

За його словами, згідно із законом ці роботи забороняють вихід за геометричні параметри фундаменту будівлі. "Тому за фактом забудовник може демонтувати існуючі несучі конструкції, зате будувати нові в старих межах", - розповів чиновник.

Він також зазначив, що не дивлячись на те, що будівля має високу архітектурну цінність, поки вона не внесена до реєстру пам'яток культурної спадщини, "це робить можливим знесення будівлі", додав Тацій.

Він розповів, що будівля має архітектурну цінність, але вона не є пам'яткою архітектури, містобуди були видані саме на реконструкцію, а не реставрацію, яка передбачена саме для пам'яток архітектури.

Тим часом, будівля оточують інші об'єкти культурної спадщини, що в обов'язковому порядку передбачає розробку проєктної документації зі встановленню меж та режимів їх використання, що також накладає обмеження на проведення робіт на будівлі "Квіти України".

"Культура збереження пам'яток в Україні не розвинена не тільки серед забудовників, а й на рівні законодавства. Існує реєстр пам'яток культурної спадщини, в який входять тільки об'єкти, які мають доведену історичну цінність. Тому унікальні з точки зору архітектурні витвори, які не мають статусу пам'ятки, зникають під новим будівництвом", - написав чиновник.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Шевченківський райсуд Києва у вівторок, 13 липня, заарештував будівлю "Квіти України". Таке рішення суд прийняв у справі про самоправство, відкритої за заявою одного з активістів.

Водночас, в компанії, яка є власницею будинку, заявили, що не отримували жодних документів про арешт. Разом з тим, тут припинили проведення робіт на ділянці і вивезли будівельну техніку.

За словами міністра культури Олександра Ткаченко, його відомство підготувало припис, який забороняє проведення будь-яких робіт за вказаною адресою. Відомо також, що 12 липня, техніка приступила до демонтажу, поки на дільницю не прорвалися активісти і не заблокували роботу будівельників.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук