У Пущі-Водиці небувале вирубування вікових дерев заради чергової забудови

У Пущі-Водиці на ділянці площею в 21 га йде масове вирубування дерев для будівництва тут житлового кварталу.

Про це повідомляє газета "День", посилаючись на громадську організацію "Екозагін". В результаті вирізали цілу просіку дубового гаю. У працівників при собі є лише акт обстеження зелених насаджень від "Київзеленбуду". За словами колишнього народного депутата Ігоря Луценка, ця вирубка може стати наймасовішою за останні 15 років. Як повідомили в Київському еколого-культурному центрі, таким чином "підривають бомби", закладені при мерах Омельченку і Черновецькому, коли землі роздавалися без розбору під забудову.

У 2007 році 21 гектар землі на вулиці Лісозахисній, 17 віддали фірмі "Продмарт" в довгострокову оренду на 15 років. При цьому були внесені зміни до Генплану і ділянку перевели з території рекреаційного призначення у присадибну і житлову забудову. У 2015 році Київрада вирішила розірвати договір оренди з "Продмарт". Однак ділянку так і не передали Пуща-Водицькому лісництву, а призначення залишилося колишнім – під забудову. Уже в 2019 році Департамент містобудування КМДА видав містобуди для проєктування будинків, заввишки до трьох поверхів за цією адресою. Київська прокуратура намагалася повернути ділянку місту, але Господарський суд відмовив у розірванні договору оренди.

Якщо тут побудують будинки, доведеться прокладати дорогу і комунікації до них, що спричинить ще додаткову вирубку. Крім того, дана ситуація може створити небезпечний прецедент – не виключено, що подібні випадки будуть повторюватися.

ПП "Продмарт" існує з 2001 року. Його засновники - Вадим Пятецький (50%) (числиться директором), Наталія Бєлік (33%) і ТОВ "Інтеко ВК" (ТОВ "ІНТЕКО ВК") (17%). Компанію також пов'язують з колишнім народним депутатом Дмитром Андрієвським.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, депутати українського парламенту у понеділок, 1 лютого, прийняли у першому читанні законопроєкт №3805, який посилює покарання за незаконну вирубку дерев у населених пунктах. У Держекоінспекції вважають, що це дозволить захистити зелені насадження, що ростуть в межах населених пунктів. Це особливо важливо для великих міст, де рослинність є одним з найважливіших природних фільтрів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

171

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом