У центрі столиці почали розбирати чергову історичну будівлю

У центрі Києва готують до знесення триповерхову старовинну будівлю XIX століття, яка розташована на вулиці Володимирській, 93.

Як повідомляє UA-times.com, 12 червня будівельники почали розбирати дах будівлі, вона славиться своїм унікальним декором. "Цей унікальний декор зображує рослини і комах - жуків і мух. Такого в Києві більше немає", – розповів краєзнавець Семен Широчин.

За словами робітників, вони почали розбирати будівлю, оскільки вона знаходиться в аварійному стані й існує ризик обвалення. Однак, за словами краєзнавців та місцевих жителів будинок був в хорошому стані, поки поруч не почалося будівництво.

Свого часу колишня мешканка цього будинку Ксенія Єфремова повідомила, що після початку будівництва стіни будинку вкрилися тріщинами. Деякий час люди намагалися протидіяти забудовнику, але від контролюючих органів отримували тільки відписки.

Пізніше забудовник сам прийшов до мешканців та запропонував викупити їх житло і частина людей, зневірившись, пішла на таку угоду. "Забудовник запропонував нам більш-менш ринкову ціну - і в грудні (2020 року) ми одночасно їх продали. Звичайно, людей, які у нас купували, ми і в очі не бачили, угоди укладалися заздалегідь", - розповіла Єфремова, передає "Хмарочос".

Згодом "аноніми" зареєстрували власне ОСББ. Згідно з даними Youcontrol ОСББ "Володимирська, 93" менше півроку. За даними краєзнавця Широчин, на сусідній ділянці проводяться будівельні роботи, замовник виступає - ТОВ "Сенс.Буд", а генеральний підрядник - ТОВ "Альфабуд Комплект".

Альфабуд Комплект і ОСББ пов'язують з Юрієм Пархомчуком, який засвітився в скандальному будівництві на Позняках в Києві.

Варто підкреслити, що будинок на Володимирській, 93 не перебуває на обліку ні в міському, ні в державному реєстрах культурної спадщини. Однак, розташований на території Центрального історичного ареалу Києва. Будь-які роботи тут мають отримати відповідне погодження Міністерства культури і інформаційної політики України.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Київська міськрада звернулася до Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням вирішити питання щодо занесення об'єктів культурної спадщини в столиці до Державного реєстру нерухомих пам'яток.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

104

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом