У Києві незаконно огородили будівельним парканом ще один старовинну садибу

У Києві обнесли будівельний парканом старовинну садибу, яка розташована на проспекті Перемоги, 130/1 у Святошинському районі Києва, існує велика ймовірність, що її можуть знести.

Про це написали кияни в соціальній мережі та виклали фотографії.

За словами ексдепутатки Київради Олени Терещенко, йдеться про садибу Сергієнка, так звану "Дачі з мезоніном", - будівлю дореволюційної споруди. Вона є однією з чотирьох уцілілих пам'яток дачної архітектури на Святошино.

"Унікальність даної садиби полягає в тому, що вона є зразком початкової дачної забудови Києва початку ХХ століття, побудована на території дачного селища в Святошино (1897-1919рр) за одним з 24-х типів проєктів дачних будівель, виконаних за зразками зарубіжних вілл на європейських курортах у стилях модерну, історизму та еклектики відомими архітекторами Олександром Кривошеєвим і Олександром Хойнацьким на 450 ділянках заможних киян. Садиба Сергієнка зведена саме в стилі еклектики з елементами архітектури відродження і "цегляного стилю", – розповіла Терещенко.

Забір встановлений незаконно, без отримання дозволів з боку Департаменту міського благоустрою КМДА. Глава Департаменту Тимур Ткаченко повідомив, що 28 квітня інспектори видали припис з вимогою показати дозвільні документи.

"Якщо ж там немає землекористувача і не буде відповідного документа – буде прийнято рішення про демонтаж у відповідний термін", – повідомив чиновник.

Відомо, що Дачу з мезоніном позбавили статусу пам'ятки в минулому році. Співробітниця Київського науково-методичного центру з охорони пам'яток Алена Мокроусова вважає, що це зробили не просто так, скоро тут має розпочатися масштабна забудова. Варто зазначити, що саму будівлю нещодавно відреставрували, вона без ознак аварійності.

Як з'ясували НЕРУХОМІ, в квітні 2019 року рішенням Київради передали в оренду земельну ділянку площею 0,34 га на проспекті Перемоги, 130/1 ТОВ "Юпітер Фінанс" строком на 10 років для експлуатації та обслуговування нежитлового будинку. Згідно з офіційними даними, основна сфера діяльності компанії - торгівля машинами та промисловим обладнанням. Серед іншого фірма також займається купівлею і продажем нерухомості. Власниками ТОВ "Юпітер Фінанс" значаться Іфтіхар Фараджов, проживає в Казахстані і Мурад Касумов – з Азербайджану.

Варто зазначити, що Фараджов і Касумов є також засновниками ТОВ "Дружба народів СНД", яке причетне до скандального будівництва висотки на київському Печерську – апартамент-готелю на вул. Курганівській, 7. Компанія тільки з допомогою суду змогла отримати дозвіл на будівництво.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, великий резонанс виник через демонтаж будинку Уткіна, розташованого за адресою: вул Петлюри, 20. За даним фактом було порушено кримінальну справу за статтею "самоуправство".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

129

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом