У Харкові після декількох років судів таки змусили відновити будинок Гінзбурга

Харківський апеляційний суд ухвалив, що власник мансардних поверхів має відновити пам'ятник архітектури – будинок Гінзбурга на вулиці Пушкінській, 19.

Про це повідомили в середу, 14 липня, в пресслужбі прокуратури.

Як повідомляється, правоохоронці помітили публікацію в соцмережах обурених харків'ян щодо незаконної реконструкції, яку проводив власник двох квартир, що знаходяться на мансардному поверсі будівлі. Воно є пам'яткою містобудування місцевого значення. Таким чином, будівельні роботи, які проводилися там без погоджень з Департаментом містобудування та архітектури, порушуючи Закон про охорону культурної спадщини.

Прокуратура зібрала необхідну доказову базу і в лютому 2018 році подала позов до Київського райсуду Харкова до власника зазначених квартир, вимагаючи повернути історичній будівлі колишньій вигляд. Втім, тоді суд відмовився задовольняти цей позов.

Тому прокуратура була змушена звернутися до апеляційного суду, який 6 липня цього року зобов'язав власника згаданих квартир відновити старовинний будинок.

Чотириповерховий будинок був побудований у 1907 році відомим харківським архітектором Олександром Гінзбургом у стилі модерн.

Будівельні роботи почалися навесні 2017 року. Мешканці помітили, що в результаті цього будівля почала покриватися тріщинами. Тим часом, у міському ДАБК надали дозвіл на реконструкцію, проте не врахували, що у заявника немає дозволу держоргану охорони культурної спадщини на проведення робіт за вказаною адресою.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Києві знівечили фасад пам'ятки архітектури на вулиці Пушкінській, 23а, намагаючись утеплити будинок без необхідних дозволів. Проти цього одразу виступили як влада міста, так і небайдужі кияни.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом