Суд не дозволив КМДА забрати землі в Феофанії, які віддали під забудову

Господарський суд не підтримав Київську міську держадміністрацію, яка хотіла скасувати держреєстрацію на земельну ділянку площею 14,18 га на вулиці Академіка Заболотного, 152 у Голосіївському районі столиці.

Як повідомляють "Наші гроші", згідно з рішенням суду, ця ділянка знаходиться у постійному користуванні Інституту ботаніки НАН України під будівництво інституту та житлового будинку. У 2016 році був укладений договір з ТОВ "Інтербуд ТМ" про будівництво на Заболотного житлового комплексу. Пізніше НАН України уклала договір про встановлення права користування ділянкою для забудови з ТОВ "Гідроінж-Буд". Зрештою держреєстратор у жовтні 2019 року зареєстрував права на ділянку за "Гідроінж-Буд" та "Інтербуд ТМ".

КМДА звернулася до суду з вимогою скасувати зазначені реєстраційні дії, оскільки вважає, що саме вона в межах своєї території передає земельні ділянки із земель державної власності, а, отже, НАН України не мала права звертатися з заявами про держреєстрацію права на спірну ділянку.

Розглянувши матеріали справи, суд зазначив, що в даному випадку виключна компетенція Київської міської державної адміністрації щодо розпорядження землями державної власності на території міста Києва на спірну земельну ділянку не поширюється.

Всього тут у НАН України є три ділянки (7,75 га на вул. Лебедєва; 14,18 га на вул. Академіка Заболотного, 152 і 2,57 га на вул. Метрологічній, 7) – це колишні дослідні поля, сади і унікальна гідрологічна станція "Феофанія", які передані під багатоповерхову забудову компаніям "Інтербуд ТМ" і "Гідроінж-Буд".

Проти забудови на цих ділянках активно протестують місцеві жителі. Крім того, в лютому 2020 року було відкрито кримінальне провадження. За даними слідства, посадові особи НАНу з порушенням вимог постанови Кабміну і без обов'язкового узгодження з Бюро Президії Академії уклали з приватними комерційними структурами договори на будівництво комплексу багатоквартирних житлових будинків на землях установи. Ділянки розташовані поблизу пам'ятника садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Феофанія". На ділянки накладався арешт, який був скасований у листопаді 2020 року.

Власниками ТОВ "Інтербуд ТМ" є Арсеній Копистира і Ольга Черненко. А власниками ТОВ "Гідроінж-Буд" – Тетяна та Ольга Черненко. Варто також зазначити, що ці компанії є замовниками будівництва ЖК Кришталеві джерела.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, як ошуканий інвестор ЖК Кришталеві джерела позбувся квартири і вкладених грошей.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

77

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом