Старовинну садибу на Хорива повернули на баланс Києва

Стародавню садибу Дмитрієва, яка розташована у центрі столичного Подолу на вулиці Хорива, 2 Господарський суд Києва повернув у власність міста.

Про це у понеділок, 29 листопада, написав заступник голови Департаменту архітектури та містобудування КМДА Юрій Тацій у себе у Facebook.

За його словами, суд встановив, що компанія "Конвалія-Нерухомість", з якою столична влада у 2010 році уклала інвестиційний договір на реконструкцію будівлі, порушила його. Крім того, фірма у 2017 році незаконно зареєструвала на себе цю будівлю та ще низку об'єктів на Хорива. Варто також зазначити, що садибу Дмитрієву, попри свій вік та значення, було виключено за рішенням суду з Держеви нерухомих пам'яток.

Будинок Дмитрієва – це цілий комплекс об'єктів та останній архітектурний ансамбль садибного типу, що зберігся на Подолі. Його історія налічує близько 200 років. Автором будівлі є архітектор Олександр Кривошеєв, серед робіт якого – Готель Гладинюка на вул. Б. Хмельницького, 8, низка дохідних та житлових будинків у Шевченківському районі. Будинок збудований у стилі класицизму, для якого характерні суворі симетричні форми.

"Демонтаж унікального комплексу на Хорива означатиме збіднення київської архітектури", - зазначив Тацій.

Згідно з даними порталу YouControl, бенефіціаром та засновником компанії значиться Вікторія Рогач, а керує нею – Роман Шингур. Фірму пов'язують із колишнім головою Центрвиборчкому Михайлом Охендовським.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Шостий апеляційний адміністративний суд виключив із Державного реєстру одразу п'ять пам'яток архітектури, які входять до складу комплексу на вулиці Хорива, 2 у Подільському районі Києва. 2014 року Мінкульт включив комплекс приміщень на Хорива, 2, до реєстру пам'яток архітектурної спадщини.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

152

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом