Стало відомо, чому Мінкульт нічого не робить для збереження Гостиного двору

Мінкульт нічого не робить для збереження пам'ятки архітектури Гостинний двір, який знаходиться на Контрактовій площі в Києві.

Про це заявив заступник мера столиці Володимир Прокопів, повідомляє в четвер, 7 жовтня, пресслужба КМДА.

За його словами, вся робота по захисту історичної будівлі обмежилася тим, що її обтягнули будівельною сіткою. Зважаючи на такі обставини до Міністерства культури і інформаційної політики направили звернення з низкою запитань, які насамперед стосуються підготовки будинку до зимового періоду.

"Я запитував, чи напередодні зимового періоду міністерством призначалися хоч якісь охоронні заходи для збереження історичного об'єкта? Чи розроблено науково-проєктна документація? Яка ситуація із охоронним договором?", - розповів столичний чиновник, додавши, що за два тижні відомство Олександра Ткаченко так і не дало відповідь на ці питання, продемонструвавши неповагу до КМДА і всієї громаді Києва.

У свою чергу, народний депутат Олексій Гончаренко заявив, що на проєкт "Великої реставрації" планували спочатку виділити близько 1 млрд гривень за рахунок проведення лотерей і з ліцензій на азартні ігри. Але станом на 30 вересня, вдалося зібрати менше 2% від цієї суми – всього 19,8 млн гривень.

"І тепер влада зіскрібає гроші з інших бюджетних програм. Сьогодні Бюджетний комітет Ради розглядав питання про перерозподіл коштів на суму 261 млн грн. Але ці гроші ще не розподілили між конкретними об'єктами", - написав депутат у своєму Телеграм-каналі.

Як відомо, "Велика реставрація" реалізується в рамках масштабної програми "Великого будівництва". У 2021 році планувалося реставрувати близько 30 об'єктів культурної спадщини. Міністерство культури ще в травні оприлюднило список проєктів для ремонту, зокрема, замків, фортифікаційних, оборонних і палацово-паркових комплексів. У столиці під реставрацію потрапило кілька об'єктів, але Гостинний двір не був у їх числі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Національний заповідник "Софія Київська", на балансі якого сьогодні знаходиться Гостинний двір, нічого не робить для збереження об'єкта культурної спадщини. Його звели ще в 1809 році. У 2011 році Кабмін вивів з Державного реєстру пам'ятників архітектури, але 24 листопада 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним і недійсним дану постанову.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

85

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом