Охоронний договір на Гостинний двір досі не уклали – КМДА

Національний заповідник "Софія Київська", на балансі якого сьогодні знаходиться Гостинний двір, нічого не робить для збереження об'єкта культурної спадщини.

Про це заявив заступник голови КМДА Володимир Прокопів, повідомили в пресслужбі міської адміністрації.

За його словами, Гостинний двір всупереч домовленостям з міською владою був переданий на баланс "Софії Київської". Але новий балансоутримувач не робить ніяких заходів ані по відновленню об'єкта, ані по його збереженню. Як повідомив заступник мера, досі навіть не укладено охоронний договір на об'єкт, а у профільного департаменту КМДА немає відомостей про комплекс заходів необхідних для збереження Гостинного двору.

"Нинішній технічний стан об'єкта потребує вжиття невідкладних заходів, спрямованих на його захист, особливо напередодні зими", – підкреслив Прокопів.

Він закликав Мінкульт проінформувати КМДА і депутатський корпус Київської міської ради щодо ситуації на об'єкті "Гостинний двір".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, два тижні тому фасад Гостинного двору, який розташовується на Контрактовій площі в Києві, почали затягувати будівельною сіткою. Як розповів голова громадської організації "Рада з урбаністики Києва" Віталій Селик, будівлю будуть консервувати, щоб не допустити її руйнування. Крім того, до кінця 2022 року, за його даними, мають розпочатися будівельні роботи з реставрації.

Гостинний двір звели ще у 1809 році. У 2011 році Кабмін вивів його з Державного реєстру пам'яток архітектури, але 24 листопада 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною і недійсною дану постанову.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

91

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом