Мінкульт зобов'язали узгодити проєкт торгового центру в історичному центрі Києва

Мінкульт зобов'язали узгодити компанії "Войткон" реставрацію нежитлової будівлі по вулиці Івана Мазепи, 1 у Печерському районі столиці, яка є пам'яткою архітектури.

Як повідомляють "Наші Гроші", відповідне рішення виніс Окружний адміністративний суд Києва.

У грудні 2016 року Мінкульт схвалив "Войткону" історико-містобудівне обґрунтування для реконструкції будівлі на вулиці Мазепи, 1 з прилеглими будівлями під торгово-культурний центр. У 2018 році фірма звернулася до міністерства з проханням погодити проєкт містобудівних перетворень, але ніякої реакції від міністерства не отримала.

У жовтні минулого року "Войткон" повторно звернувся до відомства з аналогічним проханням. Там відповіли, що розробка проєктної документації на нове будівництво в історичних ареалах населених місць необхідно здійснювати з урахуванням вимог затвердженого в установленому порядку історико-архітектурного опорного плану. А оскільки в Києві такий план не затверджений, то відсутні підстави для узгодження проєктної документації фірми.

Суд прийшов до висновку, що Мінкульт протиправно відмовив ТОВ "Войткон", оскільки "це узгодження фірма отримала ще у 2018 році за принципом мовчазної згоди".

Компанію "Войткон" пов'язують зі співвласником Fozzy Group Володимиром Костельманом.

Будівля по вулиці Івана Мазепи, 1 – це пам'ятник архітектури "Микольські ворота".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, суд залишив в реєстрі пам'яток будівлю, яку знесли для будівництва ЖК Metropole. 15 вересня 2010 року Мінкульт вніс до Держреєстру "Особняк" як об'єкт культурної спадщини місцевого значення. В травні 2017 року ТОВ "Ковчег" продало цю будівлю площею 276,4 кв м компанії "Скайпроджект". Та стверджує, що в 2018 році вирішила реалізувати куплену нерухомість, і в процесі підготовки документів дізналася, що "Особняк" є пам'ятником архітектури. В результаті будівлю "благополучно" знесли.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

83

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом