Депутати хочуть побудувати собі житло на Обсерваторній гірці у Києві

На Обсерваторній гірці у Києві можуть почати будівництво нового житла для народних депутатів.

Як написала радниця мера Ольга Балицька у себе в Facebook, "земельна комісія Київради раптово звідкись дістала клопотання Верховної Ради 2007 року про будівництво житла для народних депутатів і проєкт рішення 2016 року, який весь цей час лежав без розгляду".

Вона розповіла, що комісія проголосувала за виділення землі з третьої спроби. Подав документ на розгляд депутат "Слуги народу" Євген Кузьменко.

Балицька нагадала, що ще в 2016 році Науково-методична рада з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури затвердила межі і використання території пам'ятки місцевого значення "Видатне місце Обсерваторна гірка", що забороняє будь-яке нове будівництво тут.

"Депутати земельної комісії з третьої спроби віддали (ділянку) під благородну справу забезпечення нардепів житлом", - написала радниця мера в соцмережі.

Варто зазначити, що на цій ділянці розташована п'ятиповерхова будівля, побудована ще в 30-х роках минулого століття. Зараз вона використовується як гуртожиток для депутатів Верховної Ради.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Києві проходять мітинги проти забудови Обсерваторної гірки. Кияни вважають, що від рук забудовників може постраждати зелена зона Павлівського скверу і дитячого санаторію "Салют". Вони зажадали, щоб Мінкульт ініціював на засіданні уряду прийняття постанови, яка заборонила б видачу компаніям дозволів на забудову зазначених територій. Кияни нагадали, що ці ділянки знаходяться в історичному ареалі столиці, де існують конкретні обмеження. На думку активістів, тут збираються побудувати житлову висотку.

Тим часом Балицька минулого тижня повідомила, що Верховний Суд залишив в силі рішення Київради, за яким близько 3500 квадратних метрів нерухомості на Гоголівській, 26-28 мають передати приватному "інвестору".

Варто нагадати, що Окружний адміністративний суд Києва в свою чергу теж дозволив будівництво житлового будинку за адресою: вул. Гоголівська, 32 на території Павлівського скверу. Тут ділянку взяла в оренду на 25 років у 2003 році під забудову "Авіакомпанія "ВІТА". Дозвіл на будівництво ДАБІ видала у 2019 році. Забудовник хотів звести тут 100-метровий житловий хмарочос. Але у листопаді минулого року ДАБІ скасувала МУО, оскільки забудова суперечить функціональним призначенням ділянки. Згідно з чинним Генпланом, це територія громадських будівель і споруд, а не житлової забудови.

Масова забудова Обсерваторній гірки виглядає особливо блюзнірською, якщо врахувати, що це пам'ятка, яка стоїть в черзі на внесення до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО, і будувати тут категорично заборонено.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

109

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом