Будівництво впритул до пам'ятки архітектури: Київрада відновить оренду

Київрада прийняла рішення відновити договір оренди щодо ділянки на Верхньому Валу, 44 у Подільському районі для будівництва офісно-торгового комплексу, впритул до пам'ятки архітектури.

Про це повідомила ексдепутатка Ольга Балицька у себе в Facebook.

Вона нагадала, що проти будівництва за цією адресою протестують кияни через численні порушення законодавства у сферах культурної спадщини та містобудування.

"Земельна ділянка на Верхньому Валу була передана в оренду ще у 2006 році, але будівництво на ній почалося відносно нещодавно. Майже відразу воно викликало невдоволення громади – через нього з'явилися тріщини у стінах сусідніх будинків і почалося руйнування пам'ятки архітектури на Верхньому Валу, 42 ", - розповіла колишня депутатка міськради.

Велике обурення суспільства, порушення в сфері культурної спадщини та факт того, що забудовник більше 14 років в принципі не використовував земельну ділянку, призвели до того, що Департамент земельних ресурсів КМДА підготував проєкт рішення про невідновлення договору оренди на Верхньому Валу, 44 і навіть виніс його на розгляд земельної комісії Київради.

"Однак, земельна комісія не захотіла приймати рішення про невідновлення договору і навіть навпаки – зобов'язала департамент повторно розглянути питання про його відновлення. Завдяки цьому, забудовнику ще на десять років відновили дію договору оренди", – додала Балицька.

Замовником будівництва за адресою Верхній Вал, 44 виступає ТОВ "Явір-95". Згідно з даними порталу YouControl, бенефіціарами компанії виступають Володимир Кушаков і Володимир Старовойт. Останній був депутатом Київради VIII скликання.

Згідно з повідомленням сайту Politeka, в 2012-2013 роках Старовойта називали партнером тодішнього голови Оболонської РДА Василя Антонова. "Тому ймовірним є лобіювання інтересів ЗАТ МЖК "Оболонь" і забудовників ТОВ "Пателі Лізинг", ТОВ "МІСТОБУД-1", ТОВ "Сото" і StolitsaGroup, які пов'язують з Антоновим", – пишуть журналісти.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, будувати бізнес-центр за адресою Верхній Вал, 44 в Подільському районі столиці впритул до пам'ятки архітектури дозволив 3 лютого Північний апеляційний господарський суд. Варто підкреслити, що раніше Господарський суд заборонив проводити будівництво. Однак "Явір-95" подав апеляцію виграв її.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

112

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом