Французи вимагають врятувати замок, який постраждав через ексчиновника з України

Жителі французького села Ла Рошпо у Бургундії вийшли з протестами, вимагаючи врятувати замок XII століття, побудованого в неоготичному стилі. Пам'ятка потрапила у скандал через колишнього чиновника з України, оголошеного в розшук по лінії Європолу.

Як повідомляє видання Le Point, французи вимагають не допустити демонтаж замку і зупинити вивезення старовинних меблів, лицарських обладунків та інших елементів інтер'єру. Замок Шато де Ла Рошпо закрили на три роки, після того, як його власник опинився під арештом через звинувачення у відмиванні грошей. Фортецю ненадовго відкрили для презентації меблів, яку збираються продати на аукціоні, щоб розрахуватися з боргами.

У 2015 році у Шато де Ла Рошпо з'явилися нові власники, які мали провести реставрацію. Ними виявилися українець і молдаванин. Колишній доглядач замку Ромуальд Пуло каже, що у інвесторів був чудовий проєкт, в який повірили всі.

Все почалося з того, що будівельники, які проводили реставраційні роботи заявили про затримки з виплатою зарплати. Після розпочатого розслідування з'ясувалося, що український інвестор – колишній чиновник з Одеси Дмитро Маліновський, його розшукує Європол. За повідомленнями французьких ЗМІ, він навіть імітував свою смерть, щоб уникнути покарання. У 2018 році його заарештували відправили до в'язниці у Нансі. Засідання суду мало початися на початку наступного року.

Замок Шато де Ла Рошпо є місцевою визначною пам'яткою. Поглянути на середньовічну фортецю в рік приїжджають до 20 тисяч осіб. Дрібний і середній бізнес орієнтований на туризм і закриття замку – боляче вдарить по ним. З його ліквідацією постраждають гостьові будинки, винороби, ферми. Наслідки позначаться не тільки на селі, а на всьому регіоні, вважають чиновники.

Одесит Дмитро Маліновський – фігурант гучної справи про шахрайство і розкрадання майна Міністерства оборони України. Міністерство внутрішніх справ офіційно оголосило Дмитра Малиновського в розшук 16 січня 2015 року.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, французи вирішили побудувати справжній середньовічний замок, причому зробити це за автентичними технологіями, без застосування сучасних матеріалів та інструментів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

161

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом