Фінансування програми "теплих кредитів": грошей явно буде не вистачати

Уряд на реалізацію програми "теплих кредитів" в Держбюджеті на наступний рік виділив 150 млн гривень, таким чином суттєво урізавши і без того недостатнє її фінансування.

Як зазначає Ukrаінська Energетика, в Мінрегіоні розповіли про розвиток ситуації з "теплими кредитами". Спочатку передбачалося залишити програму "Енергодім" від Фонду енергоефективності, але після критики з боку Євросоюзу, український уряд вирішив продовжити цю програму і на наступний рік, заклавши до бюджету 150 млн гривень.

Багато експертів приходять до думки, що цих грошей вистачить лише на півтора-два місяці. Як повідомляли НЕРУХОМІ, в липні, наприклад, Держенергоефективності виплатило 104,1 млн грн відшкодування за "теплими кредитами", залученими населенням і ОСББ.

Виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк зазначив, що для того, щоб задовольнити потреби ринку необхідно мінімум 1,6 млрд гривень. Тому великого ефекту від програми в цьому році, швидше за все, не буде.

Підкреслимо, що програма "теплих кредитів" стартувала у 2014 році, за весь час в ній взяли участь 750 тисяч сімей. Учасники програми в поліпшення енергоефективності своїх будинків інвестували понад 8 млрд гривень, при цьому держава відшкодувала близько 3 млрд гривень. У цьому році на її реалізацію заклали в бюджет 400 млн гривень. За оцінками Держенергоефективності, враховуючи попит, суму варто було б збільшити до 2,2 млрд гривень.

Як писали НЕРУХОМІ, уряд планує продовжити програму "теплих кредитів" і на наступний рік, заклавши витрати в проєкт Держбюджету. В.о. міністра енергетики Ольга Буславець підкреслює, що, підвищуючи енергоефективність будинків, можна знизити комунальні платежі до 40%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

66

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом