Е-систему у сфері будівництва все частіше використовують шахраї

Шахраї все частіше почали використовувати недосконалість е-системи у будівельній галузі для своїх цілей. Так жертвою зловмисників став провідний інженер з технічного нагляду Олег Шандрик, який у себе в Facebook розповів про схему.

"Якісь шахраї внесли мене, як атестовану особа, до повідомлення про початок будівельних робіт. СМС щодо залучення мене не приходило. Лист про не підтвердження особи в кабінеті не формується", - написав він.

Так, згідно з інформацією, Шандрик має здійснювати технагляд за реконструкцією квартири на чотири ізольованих квартири у Миколаєві на вулиці Мостобудівників, 17. Але за фактом він ніякого відношення до цього об'єкту не має.

Інженер спробував звернутися до служби підтримки Порталу держелектронної системи у сфері будівництва. Але там його "відфутболили" до територіального управління ДАБІ, яке нібито незаконно вказало його у створених нею дозвільних документах. Однак, зробити це неможливо, оскільки в електронному кабінеті неможливо сформувати лист.

У коментарях інженеру порадили звернутися до правоохоронних органів, зазначивши, що таке з реєстром відбувається досить часто.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, українська влада давно піарить е-систему яка повинна побороти корупцію у будівельній галузі і зробити її більш надійною та захищеною. Однак, як бачимо, недобросовісні забудовники і різні зловмисники використовують її у своїх схемах.

Наприклад, дані про дозвіл на будівництво ЖК 50Avenue на проспекті Перемоги, 50а в Києві з'явилися в електронній системі. Абсурдність цієї ситуації в тому, що Держархбудінспекція не погоджувала це будівництво, проте в системі з'явилася інформація про внесення змін до неіснуючого дозволу.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

96

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом