"Доступна іпотека 7%": скільки українців можуть скористатися програмою

Програмою "Доступна іпотека 7%" в цьому році зможуть скористатися близько 5 тисяч українських сімей.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, виступаючи на форумі "Україна-30. Інфраструктура єднає", передає урядовий портал.

За його словами, плановий портфель іпотечних кредитів в цьому році становить 5 млрд грн. Таким чином, за попередніми підрахунками програмою зможуть скористатися близько 5 тисяч сімей.

"Запуск програми заплановано на 1 березня 2021 і є першим кроком в реалізації загальної стратегії відновлення іпотечного ринку в Україні", – розповів Марченко.

Так, іпотеку українці можуть оформляти для покупки квартир і будинків разом з ділянками як на первинному ринку нерухомості, так і на вторинному. Однак це має стосуватися житла, введеного в експлуатацію не пізніше 2018 року.

Нормативна площа – 50 "квадратів" для одного українця або сім'ї з двох осіб, потім додатково 20 "квадратів" на кожного наступного члена сім'ї. Загальна площа може перевищувати нормативну на 20%. Надлишок площі оплачує позичальник.

Марченко впевнений, що успішний запуск програми сприятиме зниженню іпотечних ставок, стимулюватиме будівництво та ринок нерухомості в Україні. Для реалізації ініціативи запрошені банки, які співпрацюють в рамках програми "Доступні кредити 5-7-9".

Мінімальний дохід визначається банком з точки зору достатності для обслуговування заборгованості за іпотечним кредитом. При цьому максимальний дохід позичальника та його сім'ї не має перевищувати 10-кратний розмір місячної середньої заробітної плати у відповідному регіоні України.

За умовами програми кредит можна буде отримати строком до 20 років, з мінімальним першим внеском 15% вартості предмета іпотеки. Максимальний розмір комісії за надання та обслуговування кредиту становить 0,5 від суми кредиту і додатково 0,5% річних гарантії Фонду в разі використання.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше в Кабміні розповіли про умови видачі іпотеки під 7% річних. Так людині на момент закінчення кредиту не має бути більше 70 років, враховується і її платоспроможність. Максимальна сума кредиту передбачена у 2 млн грн.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

104

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом