Договір про будівництво ЖК на землях Міноборони в Одесі визнано недійсним

Верховний Суд визнав недійсним договір про будівництво багатоквартирних будинків на вулиці Маршала Жукова, 116-Б в Одесі.

Відповідне рішення суд ухвалив 7 вересня. Цей договір було укладено у липні 2016 року між Південним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України та ТОВ "Фірма Інтертрейд". За договором Міноборони мало отримати 10% від загальної площі побудованого житла, решту – забудовник. Під забудову було відведено ділянку площею 3,7 га на проспекті Маршала Жукова.

У квітні 2018 року "Фірму Інтертрейд" у договорі замінило ПП "Проект-Актів", яке у лютому 2020 року замінило ПП "Дорагробуд-14", передають "Наші Гроші".

У жовтні 2020 року Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Південного регіону звернулася до госпсуду на користь Міноборони з вимогою визнати недійсними договори з "Фірмою Інтертрейд" та підприємством "Проєкт-Актів".

Розглянувши матеріали справи, Господарський суд Одеської області у лютому 2021 р. в задоволенні позову прокуратурі відмовив. Проте у квітні того ж року апеляційний суд це рішення скасував та позов задовольнив. Верховний Суд залишив рішення апеляції чинним. Так, суд дійшов висновку, що договір 2016 року був укладений з порушенням вимог Порядку організації будівництва житла для військовослужбовців та членів їхніх сімей на земельних ділянках, що належать до земель оборони.

Із цього договору випливає, що замовником будівництва житла є не Міністерство оборони України, а Південне УКБ МОУ, що є порушенням зазначеного Порядку.

За даними Youcontrol, у 2016-2019 роках ТОВ "Фірма Інтертрейд" було зареєстровано у Рівному, його власниками у цей період були Ганна Дворак, Юрій Буньо. У 2020 році фірму перереєстрували в Одесі, і її власниками стали Марина Колєва (97%) та ТОВ "Одесаградобуд" (3%). Колево раніше була одним із співвласників ТОВ "Девелоперська компанія "Материк" (будує ЖК в Одесі).

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Одеська міськрада подала позов до суду, вимагаючи стягнути з Міноборони 14,4 млн гривень як невиплачений пайовий внесок за будівництво ЖК Чотири сезони на проспекті Гагаріна, 19.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

69

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом