Для відновлення Харкова запропонували використати 3D-друк. Фото

Для відновлення Північної Салтівки – одного з найбільш постраждалих районів Харкова – українські архітектори Любомир Подолянич та Костянтин Русєв запропонували свою концепцію, яка увійшла до десятки найкращих на міжнародному конкурсі Impact Design.

Як повідомляє Pragmatika, Північна Салтівка в Харкові представлена переважно панельними багатоквартирними будинками радянської доби. За задумом архітекторів, пошкоджені частини будинків будуть демонтовані, а саму панельну конструкцію пропонують зміцнити металевим каркасом. За допомогою 3D-принтерів потрібно надрукувати житлові модулі та за їх допомогою "латати" вдома.

Модуль площею 31,3 "квадрата" складається з двох рівнів: дорослого та дитячого. До першого входять кухня, вітальня, ванна кімната та робоча зона. Дитяча зона має два робочих та спальних місця та невелике приховане ігрове приміщення.

Особливу увагу було приділено меблевим трансформерам та іншим системам зберігання речей. Так, у цокольному приміщенні для кожної квартири передбачили розміщення контейнерів для зберігання великогабаритних предметів.

Біля житлових будинків облаштують автопаркування з підзарядкою для електротранспорту, включаючи самокати та інші засоби пересування. Спортивні майданчики та зони відпочинку пропонують обладнати на дахах житлових будинків.

"З огляду на те, що вся територія України з середини 1950-х років була забудована житловими багатоповерховими панельними будинками цієї ж серії, цей досвід можна поширити і на інші території, які постраждали від російської агресії", - кажуть архітектори.

Технологія 3D-друку суттєво прискорить процес відновлення України, за її допомогою можна швидко створювати постійне житло для тисяч постраждалих українців. Це рішення дозволить економити людський ресурс, економити на будматеріалах та логістиці, адже для зведення стін та перегородок використовується готова суміш, і надалі створені об'єкти не потребують додаткового оздоблення.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше архітектори з EGOHOUSE також поділилися концепцією повоєнного відновлення Північної Салтівки. На їхню думку, потрібно змінити тип забудови з мікрорайону на квартальний, що зробить проживання тут комфортнішим. Квартальна забудова наблизить Харків до європейських форматів, покращить ситуацію із трафіком.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

165

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом