Дерево замість бетону: Амстердам впроваджує новий принцип у будівництві

У столиці Нідерландів з 2025 року будуватимуть будинки, які на 20% складатимуться з дерева чи інших біоматеріалів.

Як повідомляє Dezeen, угоду Green Deal Timber Construction ухвалили на сьогоднішній день вже 32 муніципалітети Амстердама. Вважається, що збільшення використання екологічних матеріалів дозволить знизити застосування бетону та сталі, при виробництві яких виділяється вуглекислий газ. Як заміну деревини пропонують використовувати пробку або перероблені матеріали.

Вчені вважають, що при такому будівництві можна досягти скорочення викидів парникових газів і згодом до 2050 року вийти на нульові показники. Також деревина може поглинати з атмосфери велику кількість вуглекислого газу та накопичувати його усередині будівлі. Це може компенсувати викиди, які генерує будівля під час експлуатації.

Крім того, майже всі біоматеріали, у тому числі деревину, можна використовувати повторно, перероблятися, таким чином створюється економіка замкнутого циклу.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, останнім часом з дерева будують все більше різних будівель, а вчені з Університету Меріленд змогли отримати на основі деревини прозорий матеріал, який виявився легшим і практичнішим за скло.

А в Берліні збираються звести хмарочос, головним будівельним матеріалом у якому буде дерево. Висота будівлі сягне 98 метрів. Проєкт отримав назву WoHo.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

100

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом