Чотириповерховий будинок – найменший у світі хмарочос. Фото

Найменший у світі хмарочос знаходиться в американському Техасі в місті Вічіто-Фолс на розі вулиць Сьомої і Ласалля. З'явився він завдяки будівельній афери інженера Дж. Д. МакМаона. Він знайшов інвесторів під будівництво хмарочоса висотою 480 футів (або 146 метрів). Однак замовники не помітили, що в контракті висота вказана не в футах, а в дюймах. В результаті вийшла чотириповерхова будівля висотою 12 метрів.

У 1912 році громада Буркбернетт стала містом нафтового буму після відкриття прилеглого нафтового запасу. Його швидке заселення і економічне зростання почали впливати і на сусіднє місто Вічіто-Фолс, створюючи потребу в нових будинках і офісах.

Кілька людей вклали в обіцянку МакМаона в цілому 200 тисяч доларів. Зрештою, він використовував власність поряд з будівлею Newby без дозволу власника, побудував будинок висотою 40 футів. Потім він покинув місто з рештою інвестиційних грошей.

Пізніше інвестори подали до суду на інженера, але суддя виніс рішення на його користь. Виявляється, Макмаон слідував узгодженими та затвердженими кресленнями.

Так у Вічіто-Фолс з'явилася крихітна будівля, яка не відповідала потребам місцевого офісного простору, і в якій не було навіть сходів, що ведуть на верхні поверхи. Протягом 1920-х років будинок здали в оренду двом підприємствам, ті згодом, після того як Америку накрила Велика депресія, були змушені вімовитись від офісів. Будівля довгі роки простояла порожньою, влада міста кілька разів піднімала питання про знесення, але в підсумку так цього і не зробила.

У 2005 році будівлю Newby McMahon було відновлено після значної шкоди, заподіяної штормом. Сьогодні найменший у світі хмарочос є невід'ємною частиною історичного району Вічіто. Крім того, він захищений як історична пам'ятка Техасу і включений до Національного реєстру історичних місць.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Нью-Йорку хочуть побудувати найдовший хмарочос в світі: його довжина складе рекордні 1200 метрів. Проєкт буде носити назву The Big Bend. При цьому, говорячи про рекордну довжині будівлі, не варто мати на увазі його висоту. Весь секрет у тому, що воно буде мати форму арки.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

427

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом