Будівля заводу з переробки відходів отримала престижну архітектурну премію

Переможцем престижної премії World Building of the Year у 2021 році стала будівля сміттєпереробного заводу у Копенгагені.

Як повідомляє New Atlas, проєкт, який розробляла архітектурна студія Bjarke Ingels Group (BIG), отримав визнання за своє незвичайне поєднання електростанції, що працює на відходах, і гірськолижного схилу.

Проєкт CopenHill шалено виглядав на папері, але виявився дієвим і дуже практичним. Фасад складається зі скла та алюмінієвої цегли. Основну частину внутрішнього простору відведено під установку з перероблення відходів та виробництво електроенергії. За наявними даними завод переробляє на рік близько 440 тисяч тонн відходів та забезпечує теплом та електроенергією близько 150 тисяч будинків.

Також всередині є адміністративні приміщення, конференц-зали, освітній центр для семінарів.

Вершину будівлі зробили у вигляді гірського схилу для катання на лижах, з трасою для слалому та зон для фристайлу, є невеликі схили для дітей та лижників-початківців. Тут також є пішохідна та бігова стежки, засаджені різною рослинністю: 7 тисяч кущів, 300 сосен та іншою зеленню.

Всесвітній фестиваль архітектури (WAF) проходив у Лісабоні протягом трьох днів. Також було оголошено переможців у номінаціях "Ландшафт року" (переміг парк "Аль-Фай" в Абу-Дабі), "Проєкт майбутнього року" (великий кампус мистецтв і культури в Баффало, штат Нью-Йорк), нагорода WAFX (новий центр зростання та розвитку в Манілі).

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше було названо переможців серед хмарочосів світу у престижній премії Skyscraper Award 2020. Як повідомляє портал Emporis, вперше за 20 років конкурсу перше місце віддали австралійській будівлі.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

116

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом