Будиночок за містом: як мрії городянина можуть розбитися об сільську реальність

Кожному городянину, у якого ніколи не було своєї дачі, мінімум раз в голову приходила думка про переїзд до приміського села, де буде свій великий (або не дуже, але більше ніж квартира) приватний будинок, та й ще з якоюсь присадибною ділянкою, де будуть завжди свої свіжі фрукти і овочі, а також нескінченні шашликами або барбекю на свіжому повітрі. Безумовно, у такого будинку є ряд переваг перед квартирою, але не підготовленому до сільського "сервісу" життя тут може здатися справжнім пеклом. Які труднощі чекають городян у селі розбиралися НЕРУХОМІ.

Ціна питання

Купити більш-менш пристойний будинок у відносній близькості від міста – досить недешеве задоволення. Нерухомість тут хоч і дешевша, але теж сильно б'є по кишені. Наприклад, відразу під Києвом звичайне зовсім неелітного житло зі стандартним набором зручностей і площею близько 100 кв. метрів буде коштувати близько $70-80 тис. Тому щоб переїхати в нього, швидше за все доведеться продати квартиру у столиці. Зрозуміло, що чим більше кілометрів від міста, тим дешевше будуть виходити вам квадратні метри. Але працюючи в офісі, сильно далеко від мегаполісу ви не зможете від'їхати.

Альтернативним може бути варіант з купівлею земельної ділянки та будівництвом свого будинку. На перший погляд він може здатися більш дешевим і раціональним. Але якщо ви далекі від будівництва, готуйтеся до купи підводних каменів і нюансів у цьому питанні: може вийде не так, як спочатку задумували. На картинках проеєту все красиво і гармонійно, в реальності може виявитися по-іншому.

Споруда будинку - складний процес, тому, дуже багато залежить від того, якого підрядника ви знайдете, і хто буде втілювати ваші ідеї в життя. Не можна покладатися тільки на власні уявлення або думку друзів. Важливо залучати фахівців, консультуватися, порівнювати різні матеріали, щоб вибрати найкраще і налаштовувати себе на довгу копітку роботу і масу витраченого часу.

Проблеми інфраструктури

На відміну від житла у місті, в селищі немає біля будинку супермаркетів, які працюють цілодобово. І навіть деколи ввечері буває проблемним купити якусь дрібницю, скажімо хліб до вечері. А щоб вирішити питання з провізією, вам доведеться їхати або після роботи, або виділяти спеціально час на вихідних, закуповуючись на тиждень.

Та ж ситуація спостерігається зі школами або дитячими садами. Морально готуйте себе до думки, що перед виїздом на роботу вам доведеться змінити маршрут, щоб завезти дитину. З огляду на вище викладене, як мінімум один автомобіль повинен бути в сім'ї.

При цьому, ніхто не відміняв київські пробки (особливо на Окружній та основних виїздах зі столиці), які будуть створювати додаткові труднощі на вашому шляху додому, а метро вже не так сильно зможе вам допомогти, якщо б ви жили у межах міста.

Дороге утримання

Один з безперечних і головних факторів, що відрізняє квартиру від будинку – це дороге його утримання. Особливо це відчувається у зимовий період, коли потрібно як слід обігріти кімнати.

Також з чим доведеться зіткнутися мешканцям будинку – це безперервні ремонти. Тут часто відбуваються найрізноманітніші поломки, і якщо ви майстер не на всі руки, то без допомоги не обійтися, а послуги виїзного фахівця зазвичай коштують дорого. При цьому, чекати доводиться, як правило, довше, ніж якби схожа ситуація виникла у місті, а платити за це більше.

Водопостачання, каналізація, електропостачання, опалення, очищення від снігу та інше – все це буде коштувати грошей і додаткових зусиль.

Невиправдані очікування

Багато хто, купуючи будиночок в селі, розраховує на свій город, який буде давати безкоштовні (або майже безкоштовні) фрукти та овочі. Однак все забувають підрахувати витрати: такі як закупівля саджанців, добрив, отрут для боротьби зі шкідниками, воду для поливу і безліч інших чинників. Уже ніхто не говорить про колосальні витрачені зусилля і працю. У підсумку, якщо тверезо підрахувати все, виходить, що часто дешевше буде-таки купити продукти на місцевому ринку і не мучитися зі зборами врожаїв.

Нерідко потім колишні городяни засаджують ділянку декоративною травичкою, прикрашають її садовими доріжками, створюють там штучний ставок або фонтан. В результаті перетворюють город на зону для релаксу.

Поганий зв'язок і нікудишній інтернет

Інтернет для багатьох людей сьогодні це не просто розвага, а й робота. Як би не запевняли оператори зв'язку, що в потрібному вам районі ловить 4G, на практиці все може виявитися зовсім не так. Бувають випадки, коли на сусідній ділянці дійсно інтернет тягне навіть перегляд фільмів, а у вас труднощі виникають вже під час завантаження невеликого фото.

Якщо пощастить (ключове слово "якщо") можна прокласти провідний інтернет, але і тут якість може бути гіршою, а послуги, як правило, дорожчими за міські аналоги.

А ще за містом трапляються перебої з електрикою. Не часто, не скрізь і не у всіх, проте це можливо.

Питання безпеки

Забезпечити безпеку набагато простіше у квартирі. Поставивши на двері хороший замок і сигналізацію на вікна, можна зробити її таким чином неприступною. Інша справа – вирішити це питання у приватному будинку. Тут такими засобами явно не відбудешся. Як варіант, багато хто заводять сторожових собак, які не пустять нікого чужого у двір. Але це в свою чергу також накладає низку зобов'язань – за домашніми тваринами доведеться доглядати і більше ніж на день залишити житло вже проблематично. Доводиться враховувати і цей фактор.

Але все ж таки

Незважаючи на всі наведені вище факти, говорити, що жити в квартирі однозначно краще – так само не можна. Зрозуміло, заміський будинок вимагає більшої уваги своїх господарів, ніж міська квартира. Однак все-таки плюсів тут також дуже багато. Перш за все у вас буде більше простору, більше свіжого повітря, більше креативних ідей. Не виключено, що у вас можуть з'явитися абсолютно нові захоплення, про які ви навіть раніше і не підозрювали. В результаті виникають нові цінності, і життя починає грати новими фарбами.

Щоб остаточно вирішити – чи зможете ви жити "далеко від цивілізації", спробуйте орендувати заміський будинок десь на півроку-рік і це дасть відповіді на всі ваші запитання.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

67

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом