Боротьба з шахрайством у будівництві: в МВС розповіли, коли підготують закони

В Україні протягом двох місяців напрацюють законодавчу базу, яка унеможливить шахрайство у будівельній сфері.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, повідомили в пресслужбі МВС.

"Робота переходить у площину саме практичних напрацювань і результативної діяльності в створених підгрупах. За 2 місяці ми повинні розробити проєкти законодавчих актів і нормативно-правових документів, які б унеможливили в майбутньому шахрайство з грошима інвесторів, а також сформувати "дорожню карту" тих проблемних об'єктів, які вже існують в Україні", - зазначив Геращенко.

Крім того, на засіданні були розглянуті питання вироблення дієвого механізму запобігання щодо зловживання забудовниками при продажу майнових прав на об'єкт нерухомості. Як практичну реалізацію механізму запропоновано створити "Державний Реєстр прав на об'єкт незавершеного будівництва та майбутній об'єкт нерухомості".

З цього приводу команда фахівців представила концепцію законодавчих змін, які покликані врегулювати відносини між забудовниками та інвесторами, захистити саме інтереси інвесторів, а також посилили відповідальність забудовників за невиконання договірних умов або шахрайських дій.

Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв відзначив, що активно ведеться робота над змінами у законодавстві про діяльність фінансового регулятора, перш за все надання йому реальних важелів контролю і попередження махінацій з фінансовими ресурсами, в тому числі надання доступу до банківської таємниці, можливості блокування рахунків шахраїв та інші інструменти, за прикладом зарубіжних країн, де такі регулятори мають значні повноваження.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Міністерство розвитку громад і територій розробило законопроєкт, який має захистити постраждалих інвесторів від недобросовісних забудовників.

У свою чергу, глава МВС Арсен Аваков заявляв, що законопроєкт про захист інвесторів може бути розглянутий Верховною Радою вже у вересні. Про це він заявив, коментуючи минулого місяця скандал, пов'язаний з банком Аркада. Міністр вважає, що це питання буде вирішене і вкладники не постраждають ні з фінансової, ні з інвестиційно-будівельної лінії.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

85

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом