Архітекторів НСАУ звинуватили у схемі з видачею сертифікатів

Представників Національної спілки архітекторів України запідозрили у махінаціях у будівельній галузі.

Про це у середу, 8 лютого, повідомили у пресслужбі СБУ.

Правоохоронці наголосили, що "беззаперечні докази" посадових осіб НСАУ вже зібрали кіберфахівці. Так, зловмисники видавали нові сертифікати атестації архітекторів, не маючи на це права. Для роботи схеми змінювалися персональні дані архітекторів у вже виданих раніше сертифікатах.

"Для цього представник Національної спілки архітекторів, за вказівкою керівника, передав підконтрольній третій особі свій електронний ключ для входу в електронну систему. Використовуючи ключ і прогалини в протоколах безпеки системи, здійснено несанкціоноване втручання та зміну особистих даних у старих сертифікатах архітекторів з окупованого Криму на потрібних "новостворених", - повідомили у прес-службі.

У СБУ наголосили, що робота архітекторів із "чорними" сертифікатами є незаконною і може бути оскаржена в суді, що зрештою завдасть шкоди будівельному бізнесу та простим громадянам. Під час обшуків на місцях проживання та роботи представників НСАУ правоохоронці виявили електронний ключ доступу до системи, комп'ютерну техніку та інші цифрові носії інформації з доказами злочинних дій. Розслідування проводили співробітники Департаменту кібербезпеки СБУ спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції за процесуального керівництва Офісу генпрокурора.

У свою чергу, архітектори НСАУ вважають, що мета обшуків – це тиск на них через позицію щодо скандального законопроекту №5655 про реформу містобудування. Зокрема, про це написала заступник голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій на своїй сторінці у Facebook.

"Дії СБУ та Нацполіції щодо Національної Спілки Архітекторів України – це суцільна ганьба. Мета – знищення НСАУ, щоб не стояли на шляху містонасильницької реформи якісь непотрібні нікому архітектори та урбаністи". У цю історію давно настав час втрутитися президенту і накласти (на законопроект №5655)", - прокоментувала дії правоохоронців Кирій.

Також СБУ некоректно виклала інформацію, кому саме її представники оголосили підозру. У повідомленні вказано керівника Національної спілки архітекторів України, його заступника та IT фахівця. Кірій уточнила, що йдеться не про заступника спілки, а про секретаря атестаційної комісії, оскільки справа стосується саме видачі архітекторам сертифікатів атестації.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, раніше архітектори закликали народних депутатів України не голосувати у другому читанні за законопроєкт №5655 про реформу містобудування, який ставить під загрозу відновлення та розвиток українських міст. Втім, практично за мінімально необхідної кількості голосів документ отримав підтримку в парламенті. Серед численних зауважень до нього була передача функції держави та місцевого самоврядування підприємницьким структурам, що ставить одних суб'єктів господарювання у привілейоване становище по відношенню до інших.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом