Знесення "хрущовок": коли людей зможуть виселяти зі старих будинків насильно

У Києві "хрущовки" віднесені до застарілого житлофонду, їх фізичний знос складає від 60%. Скоро питання знесення цих будинків стане досить гострим і щось потрібно буде робити з мешканцями цих будинків.

Про це заявив глава комунальної організації "Київгенплан" Сергій Броневицький, передає Вечірній Київ.

За його словами, зараз в Києві майже 3 тисячі "хрущовок". Ресурс цих будинків ще не вичерпаний, але вже про комфортне життя тут мова не йде. Тут зносилися комунікації і дахи, конструкції зовнішніх стін і вікна не забезпечують належну енергоефективність. Щоб полагодити такий будинок потрібно дуже багато коштів, сил і часу, вважає Броневицький.

Він також розповів, що протягом 20 років приймалося багато програм з реконструкції застарілого житлофонду. Але через нестачу фінансування їх всі довелося згорнути. Також виникали і юридичні складності. Наприклад, у разі знесення старого будинку необхідно отримати 100% згоду мешканців, чого, як показала практика, досягти дуже важко.

Однак, якщо визнати будинок аварійним, відселити мешканців з нього можна буде примусово. Але для цього знос будівлі має бути мінімум 80%. На сьогоднішній день таких "хрущовок" поки мало.

Броневицький вважає, що Рада має змінити норму про згоду 100% мешканців на реконструкцію. Інакше це питання буде ще довго невирішеним.

Варто також зазначити, що відселяти людей з будинків, які згодом знесуть, будуть в нові квартири, площа яких повинна бути трохи більшою попередньої і, бажано, все має відбуватися в межах одного кварталу.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко висловив думку, що старі будинки епохи Радянського Союзу можна не зносити, а, щоб вони стояли і були в задовільному стані, необхідно за ними належним чином доглядати.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

63

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом