Що робити зі старим житлом в Україні: "хрущовки" запропонували не зносити

Старі будинки епохи Радянського Союзу можна не зносити, а, щоб вони стояли і були в задовільному стані, необхідно за ними належним чином доглядати.

Про це заявив директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко, передає BBC News Україна.

За його словами, старе радянське житло немає потреби зносити. Хоча вважається, що "хрущовки" вже відслужили своє, адже були попередньо розраховані на 60 років експлуатації, насправді, на думку експерта, можуть служити довго, якщо за ним доглядати. Те ж стосується і багатоповерхівок 70-80-х років.

Сергієнко впевнений, що доглядати за будинком мають його власники або управителі – тобто власники квартир і нежитлових приміщень, які об'єднуються в ОСББ, ЖБК тощо.

Підкреслимо, що в Україні капітальний ремонт ніколи не проводили у 45% житла, тим часом, лише 2% українців живуть у новобудовах. Майже три чверті містян живуть у будинках, зведених у 1960-80-х роках. Ще 15% мають житло, побудоване в 1960-х. Кожна десята сім'я живе у відносно новому житлі, збудованому за роки незалежності.

У 2006 році був прийнятий закон, за яким рішення щодо проведення комплексної реконструкції житла приймають органи місцевого самоврядування, вони ж затверджують відповідні програми. Однак масштабних прикладів застосування цього закону поки немає.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у Києві почали реновацію застарілого житлового фонду Лісового масиву. Жителів аварійних будинків мікрорайону переселять у нове сучасне житло. Таке рішення затвердила Київська міська рада в липні.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

99

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом