Законопроєкти з містобудування потребують доопрацювання – юристи

Комітет Асоціації правників України з нерухомості та будівництва звернувся до профільних комітетів ВРУ з вимогою доопрацювати законопроєкти з містобудування.

Про це повідомили в пресслужбі організації.

Йдеться про наступні законопроєкти: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування" (№ 3875) та "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері містобудування" (№ 3876).

Як підкреслили в комітеті, серед прогалин – проблеми з реалізацією містобудівної реформи, збільшення кількості судових спорів та ризики корупції.

Юристи виявили наступні проблемні аспекти. Зокрема, новела законопроєкту № 3875 про скасування ліцензування на будівництво об'єктів, які за класом відповідальності відносяться до об'єктів з середніми (СС2) і значними (СС3) наслідками. При цьому здійснення такого будівництва має відбуватися за обов'язкової участі відповідального сертифікованого виконроба. Експерти переконані, що, хоча скасування ліцензій спрощує ведення бізнесу – відсутність перехідного періоду може привести до проблем з практичною реалізацією реформи.

Також експерти відзначили, про скасування дозволу на виконання будівельних робіт та введення повідомлення про початок їх виконання на об'єктах, які за класом відповідальності відносяться до об'єктів з СС2 і СС3 наслідками. Юристи Комітету підкреслили наявність високої ймовірності збільшення кількості проблемних і незаконних об'єктів будівництва і кількості судових спорів. Причина – перевірка поданих документів на відповідність законодавству очевидно проводитися не буде.

За словами експертів, особливої уваги заслуговує винесення судового рішення по суті позовних вимог адмінсудами за зверненням органів державного містобудівного контролю і нагляду протягом 10 робочих днів після надходження позову. Експерти Комітету переконані – терміни є дуже короткими і необґрунтовані для таких категорій справ. Крім того, вони не відповідають загальним принципам судочинства, а введення таких особливостей несе значні ризики зловживання держорганами своїми правами.

Також експерти пропонують доопрацювати введення кримінальної відповідальності в сфері містобудівної діяльності – зокрема, за самовільне будівництво. Такий захід є надмірним для такого виду правопорушень, а потім може привести до збільшення випадків корупції.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, що у Верховній Раді планують розгляд законопроєктів №3875 і 3876 щодо реформування містобудівної сфери, які мають удосконалити регулювання в галузі та заповнити прогалини на законодавчому рівні.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

52

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом