У Раді взялися розглядати закони, з яких варто було починати реформу містобудування - експерти

У Верховній Раді планують розгляд законопроєктів №3875 і 3876 щодо реформування містобудівної сфери, які мають удосконалити регулювання у галузі та заповнити прогалини на законодавчому рівні. Зараз документи мають відпрацювати в підкомітетах та комітеті парламенту.

Заступник голови парламентського комітету з питань містобудування Олена Шуляк виступила з пропозицією про перенесення розгляду проєктів на комітеті ВРУ з 9 на 16 вересня у зв'язку з необхідністю присутності мажоритарників і запрошення фахівців галузі для узгодження позицій.

"На засідання комітету крім депутатів слід запросити керівників ДАБІ, новостворених регулюючих структур, представників Кабміну і профільного міністерства, щоб вислухати і проаналізувати всі проблемні питання. Реформування ДАБІ – дуже важливий крок для боротьби з корупційними явищами у суспільстві", - підкреслила Шуляк.

За її словами, сьогодні це дуже болюче питання: існують величезні корупційні побори, постійні скарги від забудовників.

Вона також торкнулася проблем, які заважають прийняттю даних законопроєктів. Шуляк нагадала, що один з документів розглядається в подкомитетах і потрібно багато ще чого зробити, щоб винести його на розгляд комітету. Другий документ взагалі не опрацьований підкомітетами.

З тим, що зазначені законопроєкти носять важливий характер для будівельної галузі згодні і експерти ресурсу НЕРУХОМІ. Як вони відзначають, реформування галузі потрібно було почати саме з законодавчої бази.

"ВРУ розпочала розгляд законопроєктів №3875 і 3876, які стосуються реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, що, безсумнівно, буде мати вплив на розвиток галузі в цілому. Нарешті, березневі нововведення уряду про ліквідацію органів ДАБІ та галузеве реформування знайдуть своє законодавче підгрунтя", - прокоментували експерти.

Раніше глава уряду Денис Шмигаль заявляв, що уряд "зрушив" у реформі будівельного ринку, але натикається постійно на опір через корупцію у галузі.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

57

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом