Законопроект Мінкульту про боротьбу з хаотичною забудовою несе корупційні ризики – КБУ

Розроблений Міністерством культури законопроєкт про протидію хаотичній забудові потребує доопрацювання, оскільки несе ризики корупції і обмеження прав для будівельних компаній.

Таку оцінку законопроєкту дали в Конфедерації будівельників України.

"Розроблений Міністерством культури та інформаційної політики проєкт закону потребує суттєвого доопрацювання, особливо в частині встановлення різних видів обмежень, заборон і мораторіїв, а також в частині надання органам охорони культурної спадщини дуже широких і надзвичайних повноважень, в тому числі скасування та ініціювання скасування раніше виданих узгоджень і дозвільних документів", – йдеться в повідомленні КБУ.

Також наголошується, що новий документ встановлює низку обмежень для будівництва без конкретизації термінів їх дії. Крім того, передбачається неврегульований контроль і нагляд з необмеженими повноваженнями без достатніх підстав.

На думку КБУ, автори законопроєкту пропонують надати органам контролю повноваження зупиняти роботу фізосіб і юросіб, анулювати без рішення суду дозволу органів культурної спадщини та дозволів на будівництво.

Законопроєкт також передбачає збільшення терміну розгляду документів при наданні адмінпослуг до двох місяців, а також вносить зміни у законодавство про роботу Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), в той час як триває реформа системи.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, законопроєкт про протидію хаотичній забудові в Україні представив у вересні міністр культури Олександр Ткаченко під час пресконференції з нагоди 100 днів на посаді глави відомства.

Так, в Україні в рамках законопроєкту має з'явитися спеціальний підрозділ, так званий "культурний спецназ", який і буде боротися з хаотичністю забудови.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

77

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом