Забудовник збирався спотворити пам'ятник архітектури на Печерську

Прокуратура Києва змогла відсудити у приватної фірми земельну ділянку історико-культурного призначення у Печерському районі.

Як повідомили у пресслужбі правоохоронних органів, відповідне рішення ухвалив Північний апеляційний господарський суд. Зокрема, місту було повернуто земельну ділянку на вулиці Михайла Омеляновича-Павленка у центральній планувальній зоні, історичному ареалі міста, зоні регулювання забудови першої категорії на землях історико-культурного призначення. Її вартість понад 34 млн грн.

Відомо, що на цій ділянці знаходиться будівля, яка є пам'яткою архітектури. Водночас земельна ділянка незаконно вибула з комунальної власності і неодноразово перепродувалась. Нові власники змогли незаконно змінити її цільове призначення. Також тут збиралися звести офісно-житлову прибудову до історичного будинку.

З огляду на те, що земельна ділянка історико-культурного призначення вибула з комунальної власності всупереч волі територіальної громади, з метою недопущення її забудови та збереження пам'ятки архітектури, Київська міська прокуратура звернулася до суду із позовною заявою на користь держави.

Будинок на вулиці Михайла Омеляновича-Павленка № 14/12 – колишній прибутковий будинок. Споруджений у 1912 році архітектором Євгеном Єрмаковим, який на замовлення київської єпархії спроєктував низку будинків у Києві, у тому числі кілька храмів, монастирів, прибутковий будинок Микільського собору на Печерську.

Будівля має пишне декоративне оздоблення. Рослинним ліпним орнаментом прикрашені міжвіконні простінки четвертого поверху та підвіконні ніші. У насиченому орнаментикою наріжному фронтоні із круглим горищним вікном проглядаються мотиви українського бароко. Після знесення старих будівель стоїть на виділеному трикутному острівці.

Рішенням виконавчого комітету Київської міськради народних депутатів № 1107 від 18 листопада 1986 р. внесено до реєстру пам'яток архітектури місцевого значення (охоронний номер 258).

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, нещодавно Верховний Суд України підтвердив існування меж історичних ареалів у Києві, що змусить забудовників погоджувати містобудівну документацію з Мінкультом. Ткаченко заявляв, що МКІП тепер контролюватиме проведення будівельних робіт в історичних ареалах столиці України, припинивши там хаотичну забудову.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

244

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом