Забудова Чкаловського скверу: Верховний Суд розв'язав забудовнику руки

Верховний Суд закрив касаційне провадження у справі про поновлення договору оренди у Чкалівському сквері, залишивши в силі постанову апеляції, якою повністю задоволені вимоги забудовника.

Про це написала у четвер, 25 листопада, ексдепутатка Київради Ольга Балицька у себе у Facebook.

Вона нагадала, що забудовник звернувся до суду ще минулого року, вимагаючи відновити договір оренди, попри всі порушення, починаючи від неправомірної суборенди та закінчуючи недотриманням вимог законодавства у сфері культурної спадщини. При цьому він досяг позитивних для себе рішень у першій та апеляційній інстанціях.

У відповідь на такі рішення судів Київрада подала касаційну скаргу, в якій посилалася на інші правові позиції Верховного Суду з аналогічних справ. Розгляд скарги було зупинено майже на пів року, але на початку листопада Касаційний господарський суд все ж таки вирішив, що наведені Київрадою правові позиції не можуть бути застосовані, тому підстав для касаційного оскарження немає. Саме тому касаційне провадження і має бути закрите.

"В результаті такої ухвали Верховного Суду в силі залишилося рішення, яким поновлення договору оренди було визнано законним. При цьому така ухвала остаточна та оскарженню не підлягає", – сказала Балицька.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, 2005 року Київрада проголосувала за виділення будівельної компанії двох земельних ділянок, розташованих впритул до скверу, для зведення висотки. Забудовник обніс територію парканом, але будівельні роботи так і не розпочалися. У 2018 році ділянка перейшла у суборенду до компанії "Ділайвест", але і після цього будівництво не відновилося. Термін оренди завершився 15 травня 2020 року.

Проти цього будівництва активно виступають місцеві жителі. Вони вважають, що будівництво впритул до скверу загубить частину зелених насаджень. Як відомо, сквер імені Чкалова – один із найстаріших у Києві, він знаходиться біля вулиць Гончара та Коцюбинського, а зелена зона була розбита тут майже сто років тому. На ділянці 0,33 га, яка фактично є частиною скверу імені Чкалова, збираються звести 14-поверховий житловий будинок із вбудованими приміщеннями. Висота будівлі буде орієнтовно 56 метрів. Фірма "Ділайвест" пов'язана з низкою компаній, афілійованих зі столичним забудовником Stolitsa Group.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

77

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом