Як вивести ринок оренди нерухомості з "тіні": в Асоціації ріелторів дали рекомендації

Асоціація фахівців з нерухомості (ріелторів) (АФНУ) виступає за зниження ставки податку на доходи фізичних осіб з 18% до 5% для операцій з оренди житлової нерухомості для "детінізації" ринку.

Про це повідомив президент АФНУ Юрій Піта, передають "Українські новини".

"Якщо говорити про проблеми, то ще я б відзначив ринок оренди житлової нерухомості, який перебуває в "тіні". І єдиний спосіб вивести його в абсолютно легальну площину дуже простий. Зменшіть податок. У підсумку, ви отримаєте грошей у бюджет набагато більше, ніж зараз, за рахунок виходу ринку з "тіні", - сказав він.

За його словами, зараз при здачі фізособою своєї нерухомості в оренду угода обкладається 19,5% податків – 18% ПДФО і 1,5 військовий збір.

Якщо орендодавець оформить статус фізособи-підприємця, то він сплачує 5% податку, при цьому присутнє обмеження по площі об'єкта.

Але при цьому, далеко не всі орендодавці готові оформляти статус ФОП заради однієї угоди оренди.

Водночас, для угод з купівлі-продажу нерухомості максимальна ставка ПДФО для резидента України – 5%.

"Решта, зокрема ті, хто не хочуть реєструвати ФОП і нести пов'язані з цим витрати, заради однієї угоди, здають об'єкти "в темну" або занижують вартість у договорах. Зробіть ви 5% ПДФО для всіх, як при купівлі-продажу нерухомості, і ви побачите, які будуть надходження", - сказав Піта

Він додав, що за його даними, клієнти готові платити 5% податку з оренди нерухомості.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, депутати Верховної Ради хочуть заборонити покупку або оренду без ріелторів. Новий проєкт закону спрямований на розгляд до профільного комітету.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

155

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом