Як правильно купити горище або підвал, не порушивши закон: поради КМДА

Українці, купуючи горища або підвали, часто оформляють їх з порушеннями, в результаті у них виникають проблеми з законодавством.

Про це написав заступник директора Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА Юрій Тацій у себе в Facebook.

За його словами, згідно з рішенням Конституційного Суду України від 2 березня 2004 року горища, підвали, цокольні приміщення житлових будинків є спільною сумісною власністю всіх жителів будинку. Тому виникають питання щодо законності набуття права власності.

"Легально цю процедуру можна здійснити у такий спосіб: оформити приміщення в спільному володінні як одиницю власності і викупити всі частки приміщення у кожного з власників", - написав чиновник.

Тобто, якщо у будинку 20 квартир, то необхідно домовитися з їх жителями і викупити 19 часток. Але такий процес досить тривалий, і частіше за все приміщення "виводять" з володіння співмешканців незаконними схемами, а потім продають.

Тацій підкреслив, що краще не спокушатися на низькі ціни на такі приміщення і можливість здійснити в них реконструкцію. Однак якщо рішення придбати горище або підвал в будинку прийнято, то необхідно перевірити акти прийому-передачі нерухомого майна, зокрема, на наявність там згоди співвласників. А також перевірити чи немає в Єдиному державному реєстрі судових рішень справ, пов'язаних з цією нерухомістю.

"Суд міг вже прийняти рішення про незаконність операції, проте ще не накласти арешт на приміщення. Таким чином, новий власник нерухомості може мати неприємності", - підкреслив столичний чиновник.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, проти народного депутат Гео Лероса, колишнього члена фракції "Слуга народу", завели кримінальну справу через незаконну надбудову в його квартирі.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

92

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом