Як підняти негабаритні меблі без ліфта: екстремальні і не дуже способи

Майже кожен мешканець багатоповерхівок стикався з проблемою, коли негабаритну річ необхідно підняти (або спустити), а вона або зрадницьки не влазить у ліфт, або той за законом підлості саме зламався в цей день.

Як вийти з подібної непростої ситуації розбиралися НЕРУХОМІ.

Дешево і сердито

Найбанальніший, але досить не найпростіший спосіб – спробувати самим підняти малогабаритну покупку на свій поверх, скориставшись сходами. Однак (навіть якщо все-таки вантаж проходить у сходових прольотах) це коштуватиме вам не одного літру поту, зіпсованого настрою і гарантує крепатуру наступного дня.

Як вихід – доведеться заплатити професійним вантажникам, щоб ті виконали це завдання і занесли покупку у вашу квартиру. Головне тільки стежити, щоб її та стіни сходової клітки не пошкодили під час поворотів біля кутів. Також варто завчасно врахувати й розміри самих вхідних дверей. Адже погодьтеся, якщо вантажники вам піднімуть диван на 20 поверх дуже вузькими сходами, а потім з'ясується, що для того що б його внести необхідно зносити дверну коробку і частину стіни, це буде, м'яко кажучи, не дуже приємно. Як такого тарифу тут не існує, ціна виключно варіюється від вашого шарму і вміння комунікувати.

Трохи екстриму

Але що робити, якщо вашу покупку не можна занести сходами? Для цього є кілька варіантів. Підняти на даху ліфта – вельми екстремальний спосіб, але він теж має право на існування. Підкреслимо, що відповідно до техніки безпеки, категорично заборонено піднімати вантажі, а тим більше людей на даху ліфта. Тому цю справу варто довірити виключно професіоналам і обов'язково заручитися підтримкою відповідних комунальних служб. І тільки тоді, якщо підняти вантаж неможливо у будь-який інший спосіб.

Кран вам на допомогу

Один з найбільш оптимальних варіантів – можна скористатися автокраном. Але тут теж є свої нюанси. Потрібно розуміти, що для цих робіт необхідно обладнати спеціальний досить габаритний майданчик: він має бути на асфальті, щоб не допустити можливості осідання м'якого грунту. При цьому потрібно постаратися не пошкодити дитячі або спортивні майданчики, які можуть знаходитись поблизу.

У Києві безліч сервісних організацій, що надають відповідні послуги автокранів, здатних підняти вантаж до 40 метрів. Це приблизно на 12-14 поверх. Коштуватиме таке задоволення у середньому від 2 до 10 тисяч гривень в залежності від довжини стріли.

Також в разі роботи автокрана під час підйому крихкіх меблів знадобиться весь досвід і кмітливість стропальника. Дуже важливо підняти ваш диван, піаніно, шафу або ванну при цьому не пошкодивши оббивку або покриття.

Стропальники – це фахівці вузького профілю, відповідальні за переміщення вантажів, їх надійне кріплення. На перший погляд, такому працівникові потрібно тільки причепити гак до важкого виробу, проконтролювати його пересування, відчепити обладнання. На практиці все значно складніше, тому без особливих навичок і знань тут не обійтися.

Остання надія

Однак, як бути тим, хто живе вище чотирнадцятого поверху? Адже ми знаємо, що в Києві, наприклад, повно різних висоток, поверховість яких зависає десь "вище стратосфери". Відразу скажемо, що затягти за допомогою мотузки у вікно негабаритну річ, нехай порівняно невеликої ваги, - дурна і небезпечна затія. Навіть під час відносно невеликому вітрі може розхитати вантаж і призвести як до псування самої речі, так і до розбитих вікон сусідів і зіпсованих назавжди з ними відносин.

В цьому випадку з "занесенням" незручних речей допоможуть промислові альпіністи. Будь-який підйом вантажів – це індивідуальна річ і перш ніж приступати до роботи, професіонали повинні отримати повну інформацію як про сам вантаж, так і про умови підйому. Підйом негабаритних вантажів, а тим більше підйом меблів, іноді дуже крихких, що страждають від найменших ушкоджень – відповідальний захід і вимагає особливої акуратності, точності та узгодженості дій під час проведення складних такелажних робіт. Зазвичай альпіністи можуть підняти за раз річ вагою до 500 кг і на висоту близько 100 метрів.

Для підйому таких вантажів альпіністи використовують спеціальний механізм, який називається поліспаст. Він приводиться у дію фізичною силою людей, що тягнуть мотузку, яка пропущена через кілька блоків. Для переміщення більш важких предметів використовуються лебідки з електричним приводом.

Коштує це задоволення не дешево, в залежності від ваги ціни можуть коливатися від 1200 до 14 тисяч гривень і навіть вище. Але що робити, якщо по-іншому ніяк не можна витягти у квартиру на 25-му поверсі улюблений бабусин сервант?

І на останок

Підводячи підсумок, можна сказати, що за ваші гроші працівники виконають майже будь-яку забаганку. Але перш ніж приймати остаточне рішення обов'язково слід зважити всі за і проти, провести всі необхідні заміри. Подумати, чи є спосіб, щоб розібрати річ і спробувати таки підняти її за допомогою ліфта. Це, безумовно, збереже вам нерви, гроші та час.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

204

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом