Як легалізувати надбудову до квартири

Будь-які надбудови до квартир є абсолютно незаконними, але якщо виконати певні умови, то їх можна легалізувати.

Про це розповів заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Юрій Тацій.

За його словами, для збільшення свого житла кияни прилаштовують фасади до квартири, самовільно захоплюють частини горищ. Ці дії не є законними і не підлягають легалізації в Департаменті містобудування та архітектури КМДА. Те ж стосується і надбудов до квартир, які знаходяться на останньому поверсі.

Тацій зазначає, що будь-які зміни в облаштуванні квартири вважаються реконструкцією, однак такі дії можливі виключно в межах приміщення. Надбудова не є його частиною, а відноситься до будинку в цілому. Тому легалізувати надбудову можна тільки шляхом реконструкції цілої будівлі.

Замовником будівництва надбудови може бути балансоутримувач будинку або об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. У будь-якому випадку для здійснення реконструкції потрібна згода всіх мешканців будинку.

При подачі документів для отримання містобудівних умов і обмежень на реконструкцію важливо врахувати такі деталі: чи дотримана норма за висотністю будівлі, враховуючи надбудову, яка планується. А також чи не обмежуються права суміжної забудови (наприклад, чи перекривається вид з вікна або чи безпечна надбудова для сусіднього будинку).

Раніше НЕРУХОМІ розповідали, чого не можна робити під час ремонту в квартирах. Є перелік заборонених дій, які можуть наражати на небезпеку жителів багатоквартирного будинку.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

92

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом